”Respectă ca să fii respectat”

”Respectă ca să fii respectat” – copiii din Sectorul 6 transmit un îndemn tuturor elevilor, cu ocazia Zilei Internaționale pentru nonviolență în școală

Data de 30 ianuarie marchează în fiecare an Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală.

Numită și bullying, agresiunea între elevi în incinta școlilor și liceelor îmbracă diferite forme - de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarități sau intimidări fizice și verbale.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă locul 3 la nivel european cu privire la amploarea fenomenului de violență în școală.

Un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii la nivelul țării arată următoarele:

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
  • 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

Crearea unei atmosfere de armonie și toleranță în unitățile de învățământ, unde puterea de convingere a cuvântului, şi nu a violenței, ar trebui să primeze, a fost și scopul evenimentului derulat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, în incinta Centrului de Recreere și Dezvoltare Personală ”Conacul Golescu-Grant” din Sectorul 6.

La inițiativa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, în parteneriat cu Fundația Salvați Copiii, un număr de 30 de copii din comunitate s-au întâlnit pentru a dezbate și a găsi soluții cu privire la fenomenul de bullying în școli și licee.

Receptivi și curioși, copiii și adolescenții au acceptat provocarea de a vorbi despre propriile experiențe legate de violența în școală, au discutat despre cauze și efecte și au creat afișe care să promoveze atmosfera pașnică în sălile de curs.

Cu denumirea “Fii crea-activ!”,  întâlnirea le-a permis participanților să se simtă ascultați, să înțeleagă că nu sunt singuri atunci când devin victime ale agresiunilor verbale, psihice sau fizice. Este esențial ca fiecare victimă să aibă încredere și să vorbească cu adulții (părinți, consilieri școlari, cadre didactice, etc.) despre agresiunile pe care le resimt în situații diverse – au concluzionat copiii.

În cadrul atelierelor de creație, copiii, împărțiți pe echipe, au avut de realizat afișe pe tema non-violenței, pe care urmează să le expună în propriile școli, pentru ca mesajul să ajungă la toți colegii.

”Respectă ca să fii respectat” este îndemnul pe care, la sfârșitul evenimentului, participanții l-au transmis tuturor elevilor, astfel încât școala să devină un loc care te ajută să înveți lucruri noi și să îți faci prieteni pentru toată viața.

Numărul unic pentru copii - 119

La nivel național, funcționează linia telefonică gratuită 119, disponibilă 24 de ore din 24, la care poate apela orice copil sau orice persoană adultă.

Numărul unic național 119 este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România, fiind destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și orice alte forme de violență asupra copilului.

Scopul numărului unic 119 este acela de a oferi în mod gratuit sprijin și asistență copiilor aflați într-o situație de pericol/urgență/criză, dar și de a oferi suport emoțional imediat.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001