05.01.2021
Cereri decontare carburant:
11.03.2020
În atenția persoanelor cu dizabilități din Sectorul 6
Vă informăm că prin intermediul site-ului vă punem la dispoziție formularele necesare pentru a putea intra în posesia prestațiilor sociale. Le puteți descărca, completa și transmite semnate la office@dgaspc6.com sau prestatiisociale@dgaspc6.com, însoțite de actele necesare.
Mai multe informații aici.
Informare persoane cu dizabilități Potrivit regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal
Protocolul de colaborare pe linia furnizării de date din Registrul național de evidență a persoanelor
Act adițional la protocolul de colaborare
Persoanele adulte cu handicap grav pot beneficia de:
Persoanele adulte cu handicap accentuat pot beneficia de:
Persoanele adulte cu handicap mediu pot beneficia de:
NU pot beneficia de prestaţii sociale:
Copilul cu handicap grav poate beneficia de:
Copilul cu handicap accentuat poate beneficia de:
Copilul cu handicap mediu poate beneficia de:
Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA poate beneficia şi de:
Nu pot beneficia de drepturile prevăzute mai sus copiii cu handicap care se află în internate sau centre de plasament aferente unităţilor ori instituţiilor de învăţământ special sau în alte tipuri de instituţii publice cu caracter social, cu excepţia centrului de tip respiro, în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice.
Nu pot beneficia de indemnizația lunară conform art. 42, al. 4 din Legea nr. 448/2006 părinții sau reprezentanții legali ai copilului cu handicap grav pentru care s-a stabilit măsură de protecție socială, în condițiile legii, la un asistent maternal sau într-un serviciu de tip rezidențial.
Pot beneficia de aceste facilităţi şi următoarele persoane:
Persoanele cu handicap, deţinătoare de autoturisme, precum şi însoțitorii persoanelor cu handicap grav sau asistenții personali ai acestora pot beneficia de:
Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora, la cerere, mai pot beneficia de:
Având în vedere prevederile OUG nr. 51/30.06.2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, potrivit căreia Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
Art. 57
(1) Dreptul la prestaţiile sociale se stabileşte prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap din evidenţa direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(2) Plata prestaţiilor sociale se face din oficiu, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(3) In situaţia în care persoana încadrată în grad de handicap nu doreşte să beneficieze de prestaţii sociale, poate depune cerere în acest sens.
(5) Dreptul la prestaţii sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau, după caz, a depunerii cererii prevăzute la alin. (3)”, rezultă obligaţia legală a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6 privind asigurarea măsurilor de protecţie socială a drepturilor persoanelor cu handicap, adulte şi copii, cu domiciliul sau reședința în sectorul 6, constând în prestaţii sociale.
Pentru aducerea la îndeplinire a acestei obligații legale, Serviciul Prestații Sociale și Facilități (SPSF), Secretariatul Comisiei pentru Protecţia Copilului (SCPC), precum şi Secretariatul Comisiei Persoane Adulte cu Handicap (SCPAH) stabilesc demersurile de efectuat de către aceste trei structuri ale Direcției de Protecție Socială, în scopul asigurării dreptului la prestații sociale pentru persoanele cu handicap în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap din evidenţa celor două secretariate, fără a mai fi necesară depunerea de cereri din partea beneficiarilor de prestații sociale, prin emiterea de dispoziții, al asigurării plății din oficiu a acestora, în baza dispozițiilor de stabilire de prestații sociale.
Plata prestaţiilor sociale se face din oficiu, în baza dispoziției de stabilire menționate mai sus. Dreptul la prestaţii sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana (adultă sau copil) a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau, după caz, a depunerii cererii în situaţia în care persoana încadrată în grad de handicap sau reprezentantul legal nu doreşte să beneficieze de prestaţii sociale.
În cazul în care reprezentantul legal al minorului cu handicap grav cu asistent personal se află în una din situațiile descrise mai jos, este necesară prezentarea la ghișeele Serviciului de Prestații Sociale și Facilități, din sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, situat în strada Floare Roșie, nr. 7A, sector 6, pentru accesarea drepturilor sociale prevazute in OUG nr. 110/2011 privind concediul si indemnizația lunară pentru creșterea copilului, astfel:
În cazul incadrării ca persoană adultă cu handicap grav cu asistent personal, pentru cazurile noi stabilite după data de 30 iunie 2017, este necesară transmiterea de către persoana cu handicap grav cu asistent personal sau de către reprezentantul legal al acesteia a opțiunii potrivit prevederilor art. 42, al. 5 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu toate modificările și completările ulterioare, inclusiv prin OUG nr. 51/30.06.2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel:
Cererea de opțiune poate fi transmisă pe adresa de mail prestatiisociale@dgaspc6.com, la fax nr. 021.410.31.36 sau la ghișeele Serviciului Prestații Sociale și Facilități.
Până la transmiterea opțiunii solicitate mai sus, se vor stabili ca prestații sociale doar indemnizația lunară în cuantum de 350 lei, precum și buget personal lunar complementar în cuantum de 150 lei, potrivit prevederilor art. 57, al. 1 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.
În cazul incadrării ca minor cu handicap grav cu asistent personal, pentru cazurile noi stabilite după data de 30 iunie 2017, este necesară transmiterea de către reprezentantul legal al acestuia a opțiunii potrivit prevederilor art. 42, al. 5 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu toate modificările și completările ulterioare, inclusiv prin OUG nr. 51/30.06.2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel:
Cererea de opțiune completată poate fi transmisă pe adresa de mail prestatiisociale@dgaspc6.com, la fax nr. 021.410.31.36 sau la ghișeele Serviciului Prestații Sociale și Facilități.
Până la transmiterea opțiunii solicitate mai sus, se va stabili ca prestație socială doar prestație socială de 300 lei, potrivit prevederilor art. 57, al. 1 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.
Cererea de opțiune potrivit prevederilor art. 42, al. 5 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, atât pentru adultul cu handicap grav cu asitent personal, cât și pentru minorul încadrat cu handicap grav cu asistent personal, pot fi descărcate de aici.
Se menține obligația beneficiarului de prestații sociale și facilități în privința depunerii de cereri pentru solicitarea de schimbare a modalității de plată a prestațiilor sociale stabilite, respectiv pentru facilități, reacordare sau acordare de prestații sociale restante (același tipizat menționat mai sus, care poate fi descărcat de aici), încetare prestații ca urmare a decesului sau schimbării de domiciliu/reședință din sectorul 6, precum și pentru solicitarea de alocații potrivit prevederilor Legii nr. 61/1993, sau de indemnizații/sprijin/stimulent lunar, potrivit prevederilor art. 31, 32, 33 din O.U.G. nr. 110/2011.
Actele necesare pentru solicitarea facilităților de transport pentru adulţi:
Actele necesare pentru solicitarea facilităților de trannsport pentru copii:
Actele necesare pentru obţinerea rovinietei (după caz):
Pentru obţinerea cardului-legitimaţie de parcare este necesară o poză tip CI, recentă.
Actele necesare pentru obţinerea abonamentului de metrou şi a legitimaţiei STB pentru persoana cu handicap şi pentru asistentul personal:
Actele necesare pentru acordarea plăţii dobânzii la creditele de care pot beneficia persoanele cu handicap grav sau accentuat, ori persoana care are în îngrijire cel puţin un copil cu handicap grav sau accentuat:
Beneficiari:
Condiţii:
Persoanele care au în îngrijire persoane cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile:
Actele necesare eliberării adeverinţei referitoare la acordul plăţii dobânzii:
După obţinerea adeverinţei, persoana cu handicap grav sau accentuat se adresează unei unităţi bancare în vederea obţinerii creditului.
Ulterior, beneficiarul se va prezenta la Serviciul Prestaţii Sociale şi Facilităţi cu următoarele documente, în vederea întocmirii dosarului:
Documentaţia necesară pentru adaptarea locuinţei potrivit nevoilor individuale de acces ale persoanei cu handicap, care cuprinde:
Modalităţi şi condiţii de acordare a serviciilor/schema relaţionării beneficiar-serviciu:
Dreptul la asistenţă socială sub forma prestaţiilor sociale se acordă din oficiu, pentru persoanele posesoare de certificate de încadrare în grad de handicap, cu luna următoare celei de obținere a certificatului de încadrare in grad de handicap.
Dreptul la asistenţă socială sub forma facilităţilor se acordă la cerere, cu data de 1 a lunii următoare celei de obținere a certificatului de încadrare in grad de handicap.
Telefon: 0372303293
Adrese de e-mail: prestatiisociale@dgaspc6.com sau office@dgaspc6.com.
Rețele sociale