Beneficiile de asistență socială reprezintă o formă de suplimentare sau de substituire a veniturilor individuale/familiale obținute din muncă, în vederea asigurării unui nivel de trai minimal, precum și o formă de sprijin în scopul promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții anumitor categorii de persoane ale căror drepturi sociale sunt prevăzute expres de lege.
Ținând cont că în această perioadă, activitatea cu publicul se desfășoară și prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, facem următoarele precizări:
Vă rugăm să lăsați și un număr de contact, pentru a putea reveni către dumneavoastră pentru consultanță sau alte informații.
Pentru depunerea cererilor la ghișeu, vă așteptăm la sediul Direcției pentru Protecție Socială Adulți din - str. Floare Roșie nr. 7A, sector 6.
Pentru informații privind plata alocației de stat, a indemnizației pentru creșterea copilului și a stimulentului de inserție precum și soluționarea cererilor este efectuată de către AGENțIA PENTRU PLAțI șI INSPECțIE SOCIALă a Municipiului București. adresa e-mail: apismb@mmanpis.ro Site web: www.mmanpis.ro contact: 0766516987
Poate beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului:
Pentru a beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului:
Indemnizația pentru creșterea copilului, acordată în baza OUG nr.111/2010 cu modificările și completările ulterioare:
Termenul de depunere a dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului este de 60 de zile lucrătoare de la finalizarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile. Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului, nu mai mult de 8500 lei și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Instituția competentă în ceea ce privește aprobarea și plata acestor drepturi este Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București cu sediul în strada Ion Câmpineanu nr.20, sector 1, București, relatii cu publicul Bd.Magheru nr.7, Sector 1, adresa e-mail: apismb@mmanpis.ro
Venituri obținute în calitate de salariat:
Activități independente:
Venituri obținute Persoană Fizică Autorizată Declarație unică ANAF; Adeverință de venit pentru anul anterior nașterii copilului (după caz); Rezoluția de la Camera de Comerț privind suspendarea activității Dovada suspendării de la ANAF; Adeverința cu perioada concediului de sarcină și lăuzie, precum și cu plățile efectuate eliberată de CASMB; în situația în care nu a beneficiat de concediul pentru sarcină și lăuzie este necesară o declarație pe proprie răspundere în acest sens; Venituri obținute din drepturi de autor Adeverință de venit de la ANAF pe anul anterior; Dovada suspendării activității (decizie, act adițional, copie, contract, etc.); Adeverință care să cuprindă perioada în care au fost realizate veniturile, venitul brut defalcat pe luni, contribuții sociale reținute (10% sau 16%) și venitul net realizat, defalcat;
Venituri obținute Persoană Fizică Autorizată
Venituri obținute din drepturi de autor
Venituri independente, obținute din exercitarea profesiei de avocat, notar public sau medic:
Elev/student
Poate beneficia de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului:
Pentru a beneficia de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului :
Stimulentul de inserție pentru creșterea copilului, acordat în baza OUG nr. 111/2010 cu modificările și completările ulterioare:
Acte necesare dosar:
Termen de depunere dosar stimulent de inserție:
Pentru persoanele care solicită acordarea stimulentului de inserție după împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități, prevăzut la art. 7 alin. (2) (650 lei) din ordonanța de urgență, acesta se acordă după cum urmează:
(3) Stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 alin. (2) [în cuntum de 650 lei după împlinirea de către copil a varstei de 2 ani/ 3 ani copil dizabilitate] din ordonanța de urgență se acordă oricăruia dintre părinți sau oricăreia dintre persoanele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență, care a efectuat cel puțin o lună de concediu pentru creșterea copiilor.
Venituri obținute Persoană Fizică Autorizată Rezoluția de la Camera de Comerț privind reluarea activității Dovada reluării activității de la ANAF; Adeverința tip pentru solicitarea stimulentului de inserție; Adeverința cu perioada concediului de sarcină și lăuzie, precum și cu plățile efectuate eliberată de CASMB;(este necesară atunci când se solicită stimulentul de inserție după finalizarea concediului de maternitate); în situația în care nu a beneficiat de concediul pentru sarcină și lăuzie este necesară o declarație pe proprie răspundere în acest sens; Venituri obținute din drepturi de autor Dovada reluării activității (decizie, act adițional, copie, contract, etc.);
în conformitate cu prevederile ordonanței de urgență nr.26/2021 se menține la nivelul de 650 lei a stimulentului de inserție acordat pentru:
Stimulentul de inserție acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu dizabilități, nu se cumulează cu indemnizația care se acordă pentru copilul cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani;
Stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei se acordă și în situația în care certificatul de încadrare în grad de handicap al copilului expiră după împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.
în situația persoanei îndreptățite care beneficiază de stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei, al cărei copil este încadrat în grad de handicap după împlinirea vârstei de 3 ani, stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani.
în această situație, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție se face în baza unei noi cereri completate de persoana îndreptățită și a copiei după certificatul de încadrare în grad de handicap.
Nu se suspendă plata stimulentului de inserție în situația persoanelor îndreptățite aflate în plata stimulentului de inserție care solicită următoarele concediie medicale: a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii; b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale; c) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav; d) concedii medicale și indemnizații de risc maternal. cu excepția celui pentru maternitate;
în conformitate cu modificările aduse de Ordonanța nr.26/2021, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în toate situațiile pe plată a stimulentului de inserție prevăzute la art. 7 alin. (1) și (2).
în conformitate cu prevederile art.9 alin (4) din O.U.G 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prevăzut la art. 2 alin. (1) cu modificările și completările ulterioare, durata de acordare a concediului se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
Facem mențiunea că pentru perioada de suprapunere, trebuie depusă cerere, în termen de 30 de zile calendaristice de la data nașterii celui din urmă copil, prin care se solicită acest drept, însoțită de celelalte documente doveditoare.
Pentru continuitatea acordării drepturilor, este necesară prelungirea suspendarii activității profesionale la finalizarea concediului acordat pentru cel din urmă copil ,cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 2 sau 3 ani, în cazul copilului încadrat într-un grad de handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată, dar înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. în cazul în care se depășește acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.”
”în situația suprapunerii drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în condițiile art.8, aceste drepturi pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplinește condițiile de acordare la finalizarea concediului și a indemnizației pentru creșterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de luni cel puțin egală cu numărul de suprapuneri înregistrate în perioada totală a concediilor suprapuse și cumulate”
Acte necesare dosar suprapunere:
Modificări intervenite Beneficiarul drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010 sau OUG nr.148/2005 trebuie să comunice în scris Serviciului Alocații și Indemnizații din cadrul Direcției pentru Protecție Socială Adulți, orice modificare intervenită în situația sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plății drepturilor, în termen de 15 zile de la apariția acestora.
Acte necesare:
în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1993 republicată, toți copii cetățeni români, straini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocație de stat după cum urmează:
Contact: 0372303295 sau 0726295706; Adresa: Strada Floare Roșie nr.7A, Sector 6; Mijloace de transport: 136,236,336, 137,138, 61,62, Metrou - Gorjului;
Rețele sociale