În atenția părinților care depun documentele necesare pentru dosarul de alocații/stimulentul de inserție/indemnizație creștere copil
Ținând cont că în această perioadă, activitatea cu publicul se desfășoară doar prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, facem următoarele precizări:
La depunerea dosarelor pe adresa de email: alocatii@dgaspc6.com, vă rugăm să lăsați și un număr de contact, pentru a putea reveni către dumneavoastră pentru consultanță sau alte informații.
De asemenea, este important ca atunci când depuneți documentele, extrasul de cont bancar pe care îl transmiteți pentru a vă fi virate sumele privind indemnizația/alocația/stimulent, să aparțină solicitantului-titularului cererii.
17.03.2020 (actualizat 07.2020) Trimiterea online a documentelor scanate privind stimulentul de inserție / indemnizație pentru creșterea copilului / alocație de stat
ANUNŢ În situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi, dar copilul a fost recunoscut, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului se demonstrează prin efectuarea ANCHETEI SOCIALE (document ce va fi inclus în dosarul pentru acordarea dreptului împreună cu celelalte acte doveditoare), NUMAI in situatia in care drepturile sunt solicitate direct de catre tatal copilului. În acest sens, anterior depunerii dosarului pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, părinţii necăsătoriţi, dar al căror copil este recunoscut trebuie să se adreseze Direcţiei pentru Protecţia Copilului, cu sediul în strada Aleea Istru Nr. 4, (zona Prelungirea Ghencea), Sector 6, Bucureşti, în vederea efectuării anchetei sociale. Programul de lucru cu publicul al D.P.C Sector 6: Luni, Marţi, Joi: 8.00 - 16.30; Miercuri: 08.00 - 18.30 Vineri: 8.00 -14.00.
În cazul copilului cu handicap drepturile reprezentând concediu, indemnizaţie lunară se acordă până la împlinirea vârstei de 3 ani iar stimulentul de inserţie se acordă până la împlinirea vârstei de 4 ani a copilului, oricând pe toată perioada.
Plata alocaţiilor, indemnizaţiilor şi stimulentelor precum şi soluţionarea cererilor este efectuată de către AGENŢIA PENTRU PLAŢI ŞI INSPECŢIE SOCIALĂ a Municipiului Bucureşti. Serviciul Alocaţii şi Indemnizaţii are atribuţii de primire, înregistrare, verificare şi transmitere spre soluţionare Agenţiei a cererilor şi documentelor ce stau la baza acordării drepturilor, depuse de către beneficiarii domiciliaţi pe raza sectorului 6, Bucureşti. Sesizările ce au ca obiect calculul şi plata drepturilor la indemnizaţie creştere copil, alocaţie de stat pentru copil, respectiv stimulent de inserţie, înaintate de către persoanele domiciliate cu forme legale pe raza Municipiului Bucureşti, sunt de competenţa Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti. Adresa Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti - str. Ion Câmpineanu nr.20, sector 1 (zona magazinul Muzica); E-mail: apismb@mmanpis.ro Site web: www.mmanpis.ro Program de lucru cu publicul: Luni și Miercuri: 08:30 - 18:00, Marți, Joi și Vineri: 08:30 - 16:00
Dreptul celuilalt părinte privind solicitarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului , de cel puțin o lună, se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, până cel târziu în ziua anterioară împlinirii de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Modificări, Beneficiarul drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010 sau OUG nr.148/2005 trebuie să comunice în scris Primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile de la apariţia acestora.
Suprapunere, ”în situația suprapunerii drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în condițiile art.8, aceste drepturi pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplinește condițiile de acordare la finalizarea concediului și a indemnizației pentru creșterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de luni cel puțin egală cu numărul de suprapuneri înregistrate în perioada totală a concediilor suprapuse și cumulate”
Pe copiile CI ale ambilor părinți, Certificatelor copiilor si certificatului de casatorie se va scrie ”CONFORM CU ORIGINALUL" și se va SEMNA.
Beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap:
* prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege: venituri din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole. Cele 12 luni (…) pot fi constituite şi din perioade asimilate în care persoana îndreptăţită:
Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul cuvenit în luna respectivă.
În situaţia în care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fără venituri aferente acestora, cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
În situaţia persoanelor îndreptăţite care realizează venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole,silvicultură şi piscicultură şi care nu lucrează în baza unui contract individual de muncă, concediul reprezintă întreruperea/suspendarea activităţii pe perioada de până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, în situaţia solicitării drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 11, respectiv art. 31 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă.
În situaţia persoanelor care realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se acordă pe baza documentelor doveditoare privind suspendarea a cel puţin uneia dintre activităţi, cu respectarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă.
Concediul şi indemnizaţia lunară precum şi stimulentul de inserţie se cuvin pentru fiecare dintre naşteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situaţiile menţionate anterior (adopţie, plasament, tutelă, etc)
* Nivelul indemnizaţiilor lunare se majorează se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, începând cu al doilea copil, cât și pentru fiecare copil născut dintr-o sarcina gemelara, de tripleţi sau multipleţi„
* In situaţia în care unul dintre părinţi se află în concediul de maternitate prevăzut de O.U.G nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.399/2006, concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară, se pot acorda doar după terminarea concediului de maternitate şi nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului.
Părintele care a beneficiat de concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului sau, după caz de stimulentul de inserţie poate opta pentru încetarea drepturilor menţionate acordate pentru primul copil , astfel încât celălalt părinte să aibă posibilitatea de a solicita drepturile pentru cel de-al doilea copil, în măsura în care îndeplineşte condiţiile prevăzute de O.U.G 111/2010 cu modificările și completările ulterioare.
Acordarea pe baza netransferabilă de cel puţin o lună, a dreptului la concediul pentru creşterea copilului se aplică parinţilor după cum urmează:
Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună. Indemnizaţia se acordă dacă solicitantul îndeplineşte cumulativ și următoarele condiţii:
Conform prevederilor OUG nr. 111/2010 cu modificarile şi completările ulterioare şi a OUG nr. 148/2005 republicată, drepturile reprezentând indemnizaţie se cuvin şi se plătesc:
Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până 2 ani, 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului.
IMPORTANT ! Dacă pe perioada celor 12 luni anterior nașterii copilului solicitantul a beneficiat de bonuri de masă, precum și de alte bonusuri oferite de către angajator, etc. ( ptr. care nu se plătesc asigurări sociale), va anexa la dosar și o adeverință privind cuantumul acestora. sau - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente; sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile; sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici; dovadă eliberată de autorităţile competente sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; în cazul persoanelor salariate - decizie de suspendare a activităţii (original sau copie conform cu originalul) ; sau - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar, postuniversitar sau liceal;. dosar cu şina din carton (coperţi întregi); declaraţia celuilalt părinte (se completează în faţa funcţionarului); pentru plata în cont bancar - extras de cont, deschis la B.C.R., ProCredit Bank, Banca Transilvania, Nexte Bank (fosta Romexterra Bank), B.R.D., Alpha Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, VOLKSBANK, UniCredit Tiriac Bank, CARPATICA, C.E.C. Bank, ATE Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Romanian International Bank (RIB), OTP bank, BANCPOST, Garanti Bank, Libra Bank, Milennium Bank şi ING Bank pe numele solicitantului; Alte acte solicitate după caz. Cererea se depune la DGASPC sector 6 (Direcţia Protecţie Socială) - str. Floare Roşie nr. 7A, care transmite cererea şi actele depuse Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti, spre soluţionare.
AGENŢIA PENTRU PLĂŢI ŞI INSPECŢIE SOCIALĂ Bucureşti soluţionează cererea, prin decizie de aprobare sau respingere şi efectuează plata indemnizaţiei pentru cererile aprobate, Adresa Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti - str. Ion Câmpineanu nr.20, sector 1 (zona magazinul Muzica); E-mail: apismb@mmanpis.ro Site web: www.mmanpis.ro
Program de lucru cu publicul: Luni, Marţi şi Joi: 09:00 - 15:00, Miercuri: 09:00 - 18:00 Vineri: NU se lucreaza cu publicul.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, obțin venituri supuse impozitului pe venit potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin.(2).
Dreptul reprezentând stimulentul de inserţie se cuvine după cum urmează:
Cererea se depune la DGASPC sector 6 (Direcţia Protecţie Socială) - str. Floare Roşie nr. 7A, şi se transmite spre soluţionare Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti.
În conformitate cu prevederile Legii nr.61/1993 republicată, toţi copii cetăţeni români, straini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocaţie de stat după cum urmează:
Alocaţia se acordă şi după împlinirea vârstei de 18 ani a tânărului, dacă acesta urmează cursurile de zi ale unei forme de învăţământ liceal, organizat în condiţiile legii şi nu repetă anul şcolar.
Cererea se depune la DGASPC sector 6 (Direcţia Protecţie Socială) - str. Floare Roşie nr. 7A şi se transmite spre soluţionare Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti.
AGENŢIA PENTRU PLĂŢI ŞI INSPECŢIE SOCIALĂ Bucureşti soluţionează cererea, prin decizie de aprobare sau respingere şi efectuează plata alocaţiei de stat pentru copil pentru cererile aprobate.
Telefon: 0372303295 Email: alocatii@dgaspc6.com
Rețele sociale