“La distanță, dar aproape de tine”- un proiect derulat în Sectorul 6 a primit Premiul Special al Juriului European

Recunoaștere europeană pentru inovație în Sectorul 6, “La distanță, dar aproape de tine”- un proiect derulat în Sectorul 6 a primit Premiul Special al Juriului pentru susținerea intervenției terapeutice pentru copiii cu dizabilități în perioada pandemiei.

Luni, 29 noiembrie 2021, “La distanță, dar aproape de tine”- un proiect inovativ implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a primit Premiul Special al Juriului European, pentru intervenția inovativă de la debutul pandemiei Covid- 19, în cadrul ceremoniei desfășurate online “Premiile pentru Sectorul Public European”, cu tema “Construim o Europă mai bună pentru cetățeni (Building a better Europe for Citizens), organizată de Institutul European de Administrație Publică (EIPA),  la Maastricht, Olanda.

La competiție au fost înscrise 129 de proiecte din majoritatea țărilor europene, în cadrul celor 3 secțiuni dedicate administrației publice: Orașe Verzi, Digitalizare și Inovație, proiectul DGASPC Sector 6 fiind printre cei 5 finaliști ai secțiunii Inovație, alături de proiecte din Portugalia, Cipru, Belgia și Turcia.

Juriul a decis acordarea a două premii speciale pentru proiecte inițiate pentru a facilita accesul la servicii publice în contextul restricțiilor impuse de pandemia Covid -19, căștigătorii premiilor speciale fiind România, cu proiectul implementat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, și Spania cu proiectul “Transparență în servicii medicale”, implementat de Departamentul pentru Bună Guvernare, regiunea Castilla y Leon.

Este a doua recunoaștere acordată de Institutul European de Administrație Publică (EIPA) proiectelor DGASPC Sector 6, la categoria Inovație in Sectorul Public, în anul 2015, proiectul Socialxchange fiind recunoscut ca model de bună practică la nivel european, cele două distincții reprezentând singurele distincții acordate României de la debutul competiției“Premiile pentru Sectorul Public European”, din anul 2009.

Programul “La distanță, dar aproape de tine”, implementat de terapeuții Centrului de zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Orșova reprezintă un model de adaptare imediată a serviciilor de terapie pentru copiii cu dizabilități din sectorul 6 în contextul restricțiilor impuse de pandemie încă din luna martie 2020.

Programul a urmărit asigurarea continuității recuperării, reabilitării, educației, copiilor și consilierii părinților, prevenirea regreselor și a stagnării progreselor obținute de cei 20 de copii cu dizabilități prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță.

Activitatea terapeutică online a vizat menținerea achizițiilor cognitive și antrenarea abilităților de interacțiune cu mediul, consolidarea relațiilor părinți-copil și valorificarea timpului petrecut împreună. În timp, s-a ajuns la conștientizarea faptului că și familia reprezintă o parte a echipei mltidisciplinare, că se poate ajunge, lucrând acasă cu copilul, la stimularea tuturor ariilor dezvoltării sale psihice. Specialiștii centrului au urmărit să ofere ajutor și suport emoțional pentru depășirea situațiilor de criză, să stimuleze implicarea părinților în procesul recuperării-reabilitării copiilor, responsabilizarea lor în relația cu copilul și abilitarea, pe cât posibil, a părinților pentru a putea continua intervenția specialiștilor de la distanță.

Odată cu instituirea stării de urgență și sistarea activității cu copiii în centru, activitățile directe cu beneficiarii au fost reduse la minim. Tot ceea ce terapeuții construiseră până atunci risca să se piardă sau chiar să producă efecte negative asupra dezvoltării  copiilor și familiilor acestora.

Lipsa contactului direct dintre profesioniști și beneficiari nu este o barieră ușor de trecut în cazul acestor copii care necesită o intervenție specializată. Nevoia de lucru în echipă, interesul și implicarea tuturor s-a dovedit a fi o prioritate.

Copiii cu dizabilități reprezintă o categorie vulnerabilă, cu atât mai mult în perioada pandemiei, când au apărut și alte provocări. Lupta cu noua situație, percepută ca fiind periculoasă, limitarea spațiului fizic, limitarea altor libertăți, petrecerea unei perioade mari de timp cu copiii (părinții nefiind abillitați în managerierea tuturor dificultăților generate de dizabilitate) au creat anxietate și reacții diverse din partea beneficiarilor.

Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități ”Orșova” a fost înființat în anul 2015  ca urmare a nevoii de de integrare socială, reabilitare și recuperare,  educație timpurie a copiilor cu dizabilități. Pe de altă parte, acoperă o mare nevoie a părinților pentru suport în procesul de recuperare și reabilitare a copiilor și formare în gestionarea comportamentului dificil al copilului.

EPSA – Premiile pentru Sectorul Public European – este o schemă de premii la nivel european pentru entitățile din sectorul public la toate nivelurile de guvernare, care este organizată la fiecare doi ani din 2009 de către Institutul European de Administrație Publică (EIPA).

Peste 1500 de proiecte au fost depuse către EPSA, instituții și agenții UE și organizații internaționale în cursul ultimilor ani. Pentru toate administrațiile publice europene, EPSA a generat un know-how extrem de valoros și rezultate vitale care pot fi utilizate în beneficiul furnizării de soluții inovatoare și oportunități de învățare.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001