O întâlnire care ne-a amintit că autismul există

În data de 2 aprilie 2021, reprezentanți ai administrației centrale, ai autorităților locale ale Sectorului 6, ai organizațiilor nonguvernamentale, părinți și copii și-au dat întâlnire pe calea internetului pentru a dezbate problematica tot mai complexă și mai actuală a copiilor cu tulburări din spectrul autist din România.

Sub coordonarea doamnei Mihaela Ștefan, viceprimar al Sectorului 6, profesioniști și beneficiari au pus interesul comun înainte de toate, discutând deschis despre un domeniu în care multe lucruri s-au realizat și la fel de multe au mai rămas de făcut.

Dialogul a scos în evidență serviciile oferite în regim public și privat, cele care se doresc a fi implementate, efectele terapeutice pe termen mediu și lung ale programelor derulate, oportunitățile intervenției timpurii în cazurile de autism, relația strânsă între abordarea psihosocială și cea educațională.

O nouă provocare pentru copii, părinți și profesioniști, pandemia a condus la izolare, la ruperea relațiilor directe între copii și terapeuți, la provocarea de a găsi noi modalități de comunicare, pe un teren necunoscut.

Tot ce s-a învățat, tot ce s-a realizat în aceasta perioadă reprezintă noi oportunități de relaționare, modele de bună practică ce încurajează crearea de instrumente terapeutice inedite, dar și lucrul de acasă, în cadrul unei relații părinte-copil care a fost sprijinită.

Cu eforturi și greșeli inerente, barierele distanțării sociale au fost depășite, mijloacele de comunicare online și-au dovedit utilitatea, revederea în cadrul centrelor de terapie nu a dus la probleme grave de readaptare.

Împărtășind din realizările și dificultățile proprii, fiecare participant a realizat că experiențele sunt asemănătoare, că  vorbesc cu toții "aceeași limbă, cea a susținerii și îndrumării pe drumul normalității a celor care, doar în aparență, sunt altfel decât noi.

Pentru că autismul există, iar soluțiile se găsesc în parteneriat, dialog, implicare.

Mulțumim pentru participare doamnei Oana Silvia Țoiu – deputat, doamnei Mădălina Turza - consilier de stat în cadrul Cancelariei primului ministru, doamnei Mihaela Stan - președinte Asociația Puzzle România, doamnei Adela Hanafi – președinte Asociația Conil, domnului Nicolae Gorunescu – director executiv DGASPC Sector 6, profesioniștilor din domeniul public și privat, părinților și, mai ales, copiilor beneficiari ai programelor destinate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Rețele sociale

 

Informații despre vaccinarea împotriva COVID-19 din sectorul 6.

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

 

Ce trebuie să știți despre NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

Campanii active

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!


Telefonul Vârstnicului

© 2021 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001