”Șanse egale în comunitatea noastră”

Georgiana, 19 ani, vizibil emoționată, scoate cu mare atenție din rucsac o agenda albă, nouă, frumoasă. Este primul lucru pe care l-a muncit vreodată și este foarte mândră că a reușit să o confecționeze la cursul de legător manul urmat datorită proiectului Șanse egale în comunitatea noastră. Georgiana nu și-a cunoscut părinții, iar după ce a împlinit vârsta la care a trebuit să părasescă casa de copii, a urmat cursul și  s-a angajat,  în prezent locuiește la Concordia, unde plătește chirie. Spune că toată viața s-a luptat cu stigmatul de persoană defavorizată. “Am facut o școală, dar nu am obținut nicio diplomă, pentru că până la absolvire, s-a desființat. Acum peste tot se cere măcar o calificare, așa că am urmat cursul de legător manual, iar la final am obținut prima mea diploma!”, ne mărturisește mândră Georgiana.

Astăzi, în incinta Hotelului IBIS București-Gara de Nord, a avut loc conferința de închidere a proiectului “Șanse egale în comunitatea noastră”, POSDRU/122/6.2/G/124026, derulat de Direcția  Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Un număr de 212 persoane au absolvit cursurile și au primit certificate acreditate ANC. Dintre acestea: 57 persoane de etnie romă, 145 persoane cu dizabilități și 10 tineri peste 18 ani care au părăsit sistemul de protecție al statului.

Cursurile au fost de lucrător în comerț, mercantizor, legător manual, peisagist-floricultor, iar dintre absolvenți 27 de persoane s-au angajat (25 persoane cu dizabilității, 2 persoane de etnie romă).

La un an și jumătate de la lansare, proiectul a avut un impact favorabil, reușind să sensibilizeze opinia publică cu privire la situația ocupării grupurilor vulnerabile, să implice specialiștii din domeniu, dar și angajatorii în acțiuni concrete de integrare pe piața muncii a persoanelor defavorizate și să ofere șanse reale de reintegrare socio-profesională beneficiarilor săi direcți, cu precădere persoane cu dizabilități sau de etnie romă.

Ioana (45 ani) și Georgiana (19 ani) au povestit în ce mod le-a schimbat viața acest proiect:
Ioana aparține etniei rome, iar găsirea unui loc de muncă este un demers dificil în ziua de azi, faptul că nu avea nicio calificare îi îngreuna și mai mult situația. A absolvit cursul de lucrător în comerț despre care a aflat întâmplător de la alte persoane care au urmat acest curs. “Sunt încrezătoare că în scurt timp voi găsi un loc de muncă, pentru că pe lângă diploma pe care o pot arata angajatorilor, am acumulat extrem de multe informații despre ce presupune meseria aceasta, știu să fac facturi, să organizez un raft și să verific stocurile cu vînzări!” ne spune mândră Ioana.

În cadrul conferinței profesioniștii, beneficiarii și oamenii de presă prezenți la eveniment au dezbătut problematica aparte a integrării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile din România. S-a subliniat nevoia imediată de intensificare a relaţiei dintre asistenţii sociali, persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile şi angajatori, în prezent sesizându-se o importantă lipsă de comunicare între aceştia, fiind necesară realizarea unei strategii de informare în rândul potenţialilor angajatori.

Proiectul s-a derulat în regiunea  București - Ilfov, în perioada 1 octombrie 2013 – 31 martie 2015 și a avut o valoare totală de 1.402.018,96 lei din care finanțarea nerambursabilă este de 1.373.978,58 lei și a avut ca obiectiv general stimularea integrării pe piata muncii a 220 de persoane care aparţin categoriilor sociale vulnerabile.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001