O casă şi o familie pentru 12 copii cu nevoi speciale din Bucureşti

HHC România şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Sectorului 6 Bucureşti inaugurează prima casă de tip familial dintre cele două necesare pentru a închide Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi  „Sf. Andrei”, ultimul centru de plasament de tip vechi din Sectorul 6, Bucureşti.

La data de 15 aprilie 2014, ora 14.00, în Bucureşti, str. Aleea Istru, nr. 4, va avea loc inaugurarea oficială a primei case de tip familial din proiectul de închidere a centrului de plasament de tip vechi „Sf. Andrei”. 12 dintre cei 22 de copii rămaşi la Sf. Andrei în urma unui complex proces de dezinstituţionalizare vor avea în sfârşit o casă şi o familie.

Proiectul de închidere a Centrului de plasament „Sf. Andrei” a început la finalul anului 2011, în urma unei întâlniri ce promitea să se transforme într-un parteneriat pe termen lung între HHC România şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6 Bucureşti. La momentul acela „Sf. Andrei” găzduia 48 de de copii cu nevoi speciale, fiecare având o poveste emoţionantă. Una dintre ele începea așa...

„Eu sunt Ionuţ, am 15 ani şi sunt aici, la „Sf. Andrei”, de când aveam 9 ani. Când eram mic, mi-au spus că nu o să pot să învăţ la fel de uşor precum ceilalţi copii, aşa că mama m-a trimis la o şcoală specială. Şcoala era foarte departe de casa noastră şi mama nu putea să vină să mă ia în fiecare zi acasă. Aşa că stăteam mai mult pe la internat. Într-o zi, acum câţiva ani, mama nu a mai venit. Nu mi-a spus nimeni de ce, mi-au spus doar că mama nu mai vine şi că trebuie să plec la „Sf. Andrei”...”

Treptat, legătura dintre mamă şi fiu s-a pierdut definitiv şi, în 2005 Ionuţ a fost mutat în Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi „Sf. Andrei”. De atunci, Ionuţ nu a încetat să întrebe unde este mama lui, care nu l-a mai vizitat niciodată.

Pentru Ionuț şi pentru cei 21 de copii aflaţi încă în instituţie, HHC România şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Sectorului 6 din Bucureşti inaugurează prima casă de tip familial.

Procesul de închidere a centrului de plasament s-a desfăşurat pe mai multe planuri.

Implementarea unui program de prevenire a separării copilului de familie prin care autorităţile s-au asigurat că nu vor avea intrări noi în centru. HHC România a oferit asistenţă tehnică şi sprijin logistic partenerilor din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Sectorului 6 pentru a identifica situaţiile de risc. Astfel, din 2011 până acum, 217 copii din 102 familii au fost sprijiniţi să rămână acasă. Cele mai multe intervenții au constat în acoperirea de costuri pentru chirii sau pentru restanțe la utilități (evitându-se astfel evacuarea familiilor din locuințe), mediere și sprijin pentru angajare sau pentru a face demersurile necesare angajării (asigurându-se astfel o sursă stabilă de venit pentru familii) și sprijin pentru accesul la drepturile oferite prin lege – pensii, alocații suplimentare etc. (mărindu-se astfel veniturile familiilor).

O altă acţiune strategică a fost reintegrarea familială a 75 de copii şi tineri aflați în servicii alternative de protecție (apartamente de tip familial, centre de primire în regim de urgență etc.) din Sectorul 6. Prin acest demers s-a evitat menținerea copiilor în sistemul de protecție pentru un timp îndelungat și, pe de altă parte, s-au creat locuri disponibile pentru copiii din centrul „Sf. Andrei”.

La începutul proiectului de închidere, în instituție se aflau 48 de copii și tineri, cei mai mulţi cu nevoi speciale severe, cu vârste cuprinse între 8 și 24 de ani. Prin sprijinul acordat de HHC România pe parcursul proiectului, numărul copiilor s-a redus gradual: doi copii au fost reuniți cu familiile lor, doi tineri au fost sprijiniți să înceapă o viață independentă, zece tineri au fost mutați într-un serviciu pentru adulți, opt copii au fost transferați în rețeaua de apartamente de tip familial din București etc.

Despre Hope and Homes for Children

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în ţara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de centre de plasament de tip vechi din întreagul teritoriu. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut, în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate.

Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, peste 5.000 de copii au fost scoşi din instituţii; aproape 17.000 de copii salvaţi de la abandon şi 600 de tineri instituţionalizaţi sprijiniţi pentru o viaţă independentă; 890 de copii primiţi în regim de urgenţă şi peste 6.000 de membri de personal din sistemul de protecţie a copilului au fost instruiţi de HHC România. Organizaţia activează şi în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor, acolo unde riscul de abandon al copiilor este ridicat. Obiectivul HHC România este ca până în 2020 toate centrele de plasament de tip vechi să fie închise.

Puteţi afla mai multe despre proiectele HHC România accesând pagina www.hhc.ro.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001