Interviu Gabriela Schmutzer, Director General Adjunct DGASPC Sector 6

Câteva întrebări adresate doamnei Gabriela Schmutzer, Director General Adjunct, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6

În anul 2015, consideraţi că femeile din România se mai confruntă cu discriminarea?

Din păcate în România anului 2015, atitudinea faţă de femei este încă puternic influenţată de tradiţie, fapt care se reflectă atât în viaţa de zi cu zi, în familie, în societate, cât  și în participarea pe piaţa forţei de muncă. Conform studiilor, femeile au încă un grad scăzut de ocupare pe piața muncii și se confruntă cu situații de discriminare la angajare.

Cum sunt văzute femeile aflate în poziţii de conducere în România?

O analiză de gen asupra poziţiilor de conducere reflectă, în prezent, anumite raporturi inegale în defavoarea femeilor. Cel mai adesea invocați factori sunt cei culturali, religioşi sau biologici. În principiu, femeia care ajunge într-o poziție de conducere este privită cu suspiciune și o doză mare de neîncredere. Intotdeauna, din păcate, în spatele deciziei de a promova o femeie într-o poziţie de conducere, fie ea şi de middle-management, fie în privat, fie la stat există numeroase prejudecăţi: dacă este o femeie foarte tânără, prejudecăţile sunt legate de faptul ca aceasta poate ramâne însărcinată sau că este lipsită de experienţă, dacă este o femeie matură sau mai în vârstă, de asemenea,  se consideră că aceasta va tinde să se ocupe mai mult de familie decat de job. Regretabil dar, în România, imaginea “femeii la cratiţă” este încă foarte puternică şi foarte greu de sters.

Care sunt măsurile specifice pe care le luaţi la nivelul DGASPC Sector 6 pentru a preveni discriminarea de gen şi de şanse, atât a beneficiarelor dvs, cât şi a angajatelor?

Echipa din care fac parte este combinaţia perfectă între Yin şi Yang. Mă bucur când văd în fiecare zi cum se îmbină şi completează fericit creativitatea feminină cu pragmatismul masculin. Este o echipă construită aşa cum ne-am dorit, unde cunoştinţele şi dedicarea tuturor se completează cu multă implicare şi veselie. La rândul lor, beneficiarii sunt tratați luându-se în calcul întreaga problematică ridicată, se intervine personalizat și în funcție de nevoia fiecăruia, fără niciun fel de discriminare.

De asemenea, Proiectul EVA – Evolutie, Valoare, Antreprenoriat pentru femei pe piaţa muncii, demarat de DGASPC Sector 6, reprezintă un bun exemplu în acest domeniu tocmai pentru că îşi propune dincolo de calificarea unui număr mare de femei şi stimularea femeilor care au o idee de afacere, de antreprenoriat, susţinerea financiară şi şansa de a reuşi în viaţă.

Ce mesaj transmiteţi femeilor care se confruntă cu discriminarea fie în familie, fie la locul de muncă?

Femeilor le transmit să aibă încredere în ele și în judecata lor. Să se perfectioneze continuu în profesia aleasă și să muncească pentru visul lor. Dacă au competențele necesare, pot ajunge în poziții importante în orice organizație şi mai mult decât a ajunge în poziţii importante cred că este să realizeze ceea ce îşi doresc.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001