Semne ale abuzului asupra copiilor și mecanisme de raportare – o campanie de informare în unitățile de învățământ din Sectorul 6

Un număr de 57 de unități de învățământ din comunitate au fost contactate până în prezent de asistenții sociali ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, în cadrul campaniei de informare cu privire la semnele abuzului asupra copiilor.

Campania se adresează cadrelor didactice, folosind materiale informative ce prezintă succint semnele ce pot conduce la suspiciuni de violență sau alte forme de abuz asupra unui minor.

Personalul din grădinițele, școlile și liceele Sectorului 6 are astfel la dispoziție un instrument util de recunoaștere a unor astfel de cazuri, în condițiile în care mulți copii agresați nu mărturisesc, de teamă sau rușine, abuzul la care au fost sau sunt supuși.

De asemenea, campania pune la dispoziție toate informațiile necesare privind mecanismele de raportare cât mai rapidă a cazurilor de abuz către autoritățile competente.

Campania a debutat în data de 10 februarie și se va termina la sfârșitul lunii martie, dată la care toate unitățile de învățământ publice sau private din Sectorul 6 vor fi informate în legătură cu acest subiect.

La cererea cadrelor didactice, specialiștii DGASPC Sector 6 vor organiza întâlniri pentru a le comunica direct informațiile necesare și a dezbate diverse probleme legate de abuzul asupra copiilor.

Printre altele, vor fi aduși la cunoștință factorii de risc care pot genera acest fenoment, atât în cadrul unităților de învățământ, cât și în afara acestora.

Campania de informare are un rol esențial în depistarea cât mai precoce a cazurilor de copii abuzați, având în vedere timpul pe care copiii îl petrec la școală sau grădiniță, precum și legătura care se creează între aceștia și cadrele didactice.

Printre semnele mai puțin evidente care pot indica un eventual abuz asupra unui copil, se regăsesc:

  • Tulburări de comportament
  • Tulburări ale somnului
  • Tulburări de alimentaţie
  • Autostigmatizare, autoculpabilizare
  • Ticuri
  • Dificultăţi în relaţionare şi comunicare
  • Scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar
  • Stare depresivă, uneori cu tentative de suicid

Persoanele care au cunoștință de cazuri de abuz asupra copiilor sunt rugate să sune în cel mai scurt timp la numărul unic de urgență pentru copii - 119.

Dacă viața copilului este pusă în pericol, vă rugăm sa apelați imediat la serviciul de urgență - 112.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001