16 ani de asistență socială în 16 portrete

Pe parcursul lunii martie, când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 împlinește 16 ani de activitate, aducem în casa ta 16 portrete ale profesioniștilor care fac bine și care, în toți acești ani, au adus binele în viața beneficiarilor noștri.

Într-o lume în care ne-am obișnuim să vorbim mai mult despre ce nu ne place și să promovăm exemplele negative, noi te invităm ca primăvara aceasta să te lași inspirat de oamenii care pun zilnic o cărămidă la o comunitate mai implicată, mai tolerantă și mai unită.

Totodată, pe 16 martie 2021 sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Sociale ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun: "Úbuntu: sunt pentru că suntem" - prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru Asistență Socială și Dezvoltare Socială.

După 22 de ani în presă, a schimbat butoanele de emisie pentru asistența socială. Adrian Godeanu lucrează de doar trei ani la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, dar a strâns deja un număr impresionant de povești. Mai ales că în starea de urgență a fost printre primii care, îmbrăcat în combinezon, a oferit sprijin persoanelor carantinate pe raza sectorului 6. Parcursul lui profesional începe însă în 1995, în al II-lea an de facultate.

În 1993 am intrat la Facultatea de Psihologie și Sociologie, iar peste 2 ani am intrat în televiziune. Am început ca redactor, am fost apoi coordonator la matinal și producător de știri și emisiuni. A fost o nebunie frumoasă, care mi-a plăcut enorm”, își amintește Adrian.

După peste 20 de ani de mass-media, a simțit că a trecut prin toate etapele și regreta că timpul petrecut cu familia era deseori sacrificat. În 2017 a decis să renunțe la presă și să înceapă un nou capitol din viața lui.

Inițial mi-am luat un an de pauză și am analizat ce aș putea să fac și ce m-ar face fericit. Știam că iubesc să lucrez cu oamenii și să ajut, așa că m-am simțit atras de ideea de a lucra într-un sistem social. De-a lungul anilor am colaborat cu multe asociații ca voluntar și mereu m-am simțit atras de partea aceasta”, mărturisește Adrian.

A început ca administrator și coordonator al celor 9 puncte de informare și asistență din sectorul 6, până a venit pandemia. Obișnuit să lucreze în condiții de stres, perioada stării de urgență a fost momentul în care nu și-a pierdut cumpătul și a reușit să coordoneze cu succes echipa care a sprijinit persoanele carantinate.

“Nu o să uit seara zilei de 23 martie 2020, atunci când am fost informat că de mâine trebuie să organizez o echipă și să merg la centrele de carantinare. În primă fază, mi-a fost și frică, pentru că părinții mei au 80 de ani și nu știam foarte multe pe atunci. A fost extrem de solicitant, noi aveam grijă de aceste persoane 24 de ore din 24. Orice aveau nevoie, eram acolo pentru ei. Îmbrăcați în combinezoane, abia respirând. Au fost multe cazuri în care a fost nevoie de consiliere psihologică, familii pentru care s-a intervenit telefonic cu specialiștii DGASPC Sector 6. Muncă solicitantă, dar plină de satisfacții”, își amintește Adrian.

Cel mai frumos sentiment pe care Adrian l-a trăit a fost în perioada sărbătorilor pascale, atunci când a început să găsească la ușile persoanelor carantinate bilețele în care erau așternute cuvinte de mulțumire și apreciere. Iar de sărbători, atunci când se aflau toți carantinați în centre, nu au contenit apelurile și mesajele de mulțumire.

Cam așa se simt sărbătorile binecuvântate”, ne-a mărturisit Adrian.

În ultimele luni, Adrian a preluat coordonarea adăposturilor de noapte. Își dorește ca fiecare persoană fără adăpost care ajunge la el să fie primită cu răbdare și toleranță. Știe că lecția cea mai importantă din asistență socială este să nu judeci, pentru că fiecare are o poveste de viață și absolut toți apreciem bunătatea.

Mă gândesc acum la doamna Aurica, pe care am cunoscut-o în 2018. A intrat în info chioșc cu tensiunea mare și am ajutat-o. Am convins-o să se adreseze, pentru problemele de sănătate, Centrului Multifuncțional de Sănătate Sf. Nectarie, acolo unde au ajutat-o, i-au făcut dosar social, motiv pentru care s-a întors la mine fericită. După un timp, a ajuns la adăpost, m-a văzut și a zis: “Sunteți aici? Oh, ce bine! Deci ne ajutați!” A fost suficient. De asta mi-am dorit asistența socială. Să ajut."

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001