16 ani de asistență socială în 16 portrete

Pe parcursul lunii martie, când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 împlinește 16 ani de activitate, aducem în casa ta 16 portrete ale profesioniștilor care fac bine și care, în toți acești ani, au adus binele în viața beneficiarilor noștri.

Într-o lume în care ne-am obișnuim să vorbim mai mult despre ce nu ne place și să promovăm exemplele negative, noi te invităm ca primăvara aceasta să te lași inspirat de oamenii care pun zilnic o cărămidă la o comunitate mai implicată, mai tolerantă și mai unită.

Totodată, pe 16 martie 2021 sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Sociale ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun: "Úbuntu: sunt pentru că suntem" - prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru Asistență Socială și Dezvoltare Socială.

Liliana Neacșu lucrează de 21 de ani în asistență socială, super puterea ei fiind mesele gustoase și dulciurile delicioase pentru copiii mici și mari. A gătit mai întâi pentru copiii hipoacuzici din Centrul pentru Copii cu Nevoi Speciale nr. 2, actualul Internat de Tip Social pt. Copii cu Dizabilități “Domnița Bălașa”, acolo unde și-a petrecut primii 10 ani din cariera profesională, mai întâi ca supraveghetoare și apoi ca bucătăreasă.

În perioada în care am fost supraveghetoare, lucram de noapte, îi preluam pe copii de la instructorul de educație, le făceam baie și îi puneam la somn. Cei mici doreau să îi adormim noi, să îi ținem pe picioare sau să îi luăm în brațe. Ne vedeau ca pe mămicile lor. Amintirile favorite de atunci sunt legate de sărbători, atunci când venea Moș Nicolae și se trezeau cu ghetuțele pline. Ce bucurie era atunci”, își amintește Liliana.

După 5 ani, a trecut la bucătărie, acolo unde a simțit mereu că este locul ei. Pasiunea pentru gătit i-a fost insuflată de mama ei, care a gătit până a ieșit la pensie, tot într-un centru social dedicat copiilor. Își amintește cu drag de momentele când venea în sala de mese și servea masa, cât de bucuroși erau copiii și cât de curioși erau să descopere ce le-a gătit BUN.

Desertul era mereu cel mai important. Știau că îl primesc doar dacă mănâncă felul I și II. Era o prăjitură pe care o cereau mereu, se numea chiar Domnița Bălașa. Era un tort cu blat de pandișpan și cremă de ciocolată sau vanilie. Avea mare succes”, ne-a povestit doamna Lili.

În ultimii 11 ani, doamna Lili a rămas tot în bucătărie, dar gătește seniorilor de la Centrul de Plasament Pentru Persoane Vârstnice “Floare Roșie”. A simțit nevoia să se aproprie de vârstnici pentru că, pe atunci, avea acasă o bunică de care avea grijă și un tată bolnav. Zâmbetul de pe chipurile vârstnicilor a devenit satisfacția supremă, în special în perioada pandemiei. Acum un an, a fost una dintre bucătăresele care a stat în izolare, împreună cu vârstnicii, timp de 14 zile, fix în perioada Sărbătorilor Pascale. O perioadă extrem de grea, în care a stat în bucătărie de dimineață până seara, cu gândul de a-i răsfăța pe bătrâni.

De Paști le-am gătit pască, cozonaci, drob, ciorbă de miel, friptură de miel. Vedetele au fost însă dulciurile. Le-am făcut o oală mare de ciocolată caldă. În fiecare zi îi întrebam ce își doreau să mănânce și le-am făcut mereu câte o surpriză – un dulce, o pizza, chiftele, șnițele, checuri. Stăteam de dimineață până seara în bucătărie, dar m-am mulțumit că au fost și dânșii bucuroși”, mărturisește doamna Lili.

Gătitul și mâncarea sunt mai mult decât o pasiune pentru doamna Lili, sunt chiar oaza ei de liniște. Se simte cel mai bine atunci când intră în bucătărie și se consideră norocoasă pentru că, de 21 de ani, vine cu drag la muncă pentru a vindeca și oferi bucurie, cu ajutorul bucatelor gătite cu suflet.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001