16 ani de asistență socială în 16 portrete

Pe parcursul lunii martie, când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 împlinește 16 ani de activitate, aducem în casa ta 16 portrete ale profesioniștilor care fac bine și care, în toți acești ani, au adus binele în viața beneficiarilor noștri.

Într-o lume în care ne-am obișnuim să vorbim mai mult despre ce nu ne place și să promovăm exemplele negative, noi te invităm ca primăvara aceasta să te lași inspirat de oamenii care pun zilnic o cărămidă la o comunitate mai implicată, mai tolerantă și mai unită.

Totodată, pe 16 martie 2021 sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Sociale ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun: "Úbuntu: sunt pentru că suntem" - prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru Asistență Socială și Dezvoltare Socială.

La vârsta de 18 ani, psihologul Adrian Mirea a schimbat cărțile de fizică pentru cele care studiau în profunzime omul. Lumea fascinantă a psihicului și cunoașterii de sine i-a plăcut atât de mult, încât a ales să dea la Facultatea de Psihologie și să lucreze în domeniul social începând cu anul 1998. A urmat apoi un parcurs profesional frumos, în care a acumulat constant și conștiincios, fără să rateze nicio oportunitate ce i-a sărit în cale.

Am stat și m-am tot gândit de-a lungul anilor la motivul din spatele alegerii mele profesionale. În mare, mi-am dat seama că a fost dinamica din familie de la acea vreme. De altfel, dacă mergem pe firul fin al motivelor pentru care persoanele aleg să activeze în asistență socială și psihologie, regăsim deseori elemente din sânul familiei care conduc spre tabloul acesta de regăsire, vindecare și dezvoltare prin intermediul muncii cu și pentru om. Însă, în momentul în care faci alegerea, nu conștientizezi”, ne-a povestit Adrian.

A început să lucreze într-o organizație non-guvernamentală încă din anul II de facultate, într-un proiect care se ocupa de oamenii străzii, în special de copiii străzii, și îi învăța efectiv cum să se descurce în viață și cum să devină adulți independenți. Încă din 1998 colabora punctual cu DGASPC Sector 6, pe atunci Direcția de Protecția Copilului, pe diferite cazuri din comunitate. Și astăzi mai ține legătura cu tinerii cu care a lucrat pe atunci, unii dintre ei fiind acum autonimi, activi, cu familie și copii.

După 6 ani am spus: - Gata! Nu mai pot! - Și am plecat. Timp de 6 luni am lucrat în domeniul auto, dar nu a durat mult și m-am întors la domeniul meu social”, ne-a mărturisit Adrian.

Fără regrete și mai sigur ca oricând că aici este locul lui, Adrian a revenit pentru a coordona proiecte sociale pentru alte două ONG-uri, până în 2016, atunci când s-a alăturat echipei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 pentru a coordona centrul dedicat persoanelor adulte cu dizabilități din comunitatea sectorului 6.

Anul 2016 a venit cu o provocare profesională, am venit aici cu gândul de a evalua clar și corect ceea ce există, de a consolida și de a dezvolta serviciile acordate persoanelor cu dizabilități.
„Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități” este un loc în care persoanele care doresc să vină și să lucreze au parte de un set de servicii sociale, conform legislației. Pe noi ne interesează să identificăm, să consolidăm resurse și, în anumite situații, să dezvoltăm aceste resurse. Familia face și ea parte din plan. Dacă nu există relația cu familia, nu este oxigen, pentru că noi lucrăm cu beneficiarul câteva ore pe zi, celălalt timp este petrecut acasă”, ne-a mărturisit Adrian.

Iar rezultatele nu se lasă așteptate. Iubitor al muntelui, în ultimii ani, Adrian a reușit să îi conducă pe creste chiar și pe beneficiarii copii și tineri cu dizabilități.

Și ce mesaj aniversar pentru 16 ani de DGASPC Sector 6 ar fi mai bun decât mesajul pe care ar dori să îl transmită tânărului Adrian, abia ieșit de pe băncile facultății, acum 21 de ani?

I-aș spune că în 2000, atunci când a ajuns el pe Vârful Omu și se gândea că acela era cel mai înalt vârf pe care îl putea duce, să își dea seama că în continuare – chiar și în 2021 – a ajuns pe altă culme și, surpriză, a mai întâlnit un munte. Continuă! Mai sunt multe de dezvoltat și multe de descoperit.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001