Sindromul Down – Transformă dizabilitatea în abilitate!

An de an, la data de 21 martie celebrăm “Ziua Mondială A Sindromului Down”. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru a simboliza unicitatea celor trei cromozomi 21, care determină apariţia acestei modificări genetice.

Sindromul Down nu este o boală, este doar o condiție genetică, din această cauză, nu se vindecă, dar terapia și iubirea fac viața mai ușoară celor afectați, precum și familiilor din care provin.

Misiunea părinților care au un copil cu sindrom Down este una specială, dezvoltarea acestora este mai lentă decât a altor copii.

Copiii cu sindrom Down se dezvoltă comportamental mai lent decât alți copii, chiar și asa studiile ne arată că familiile din care ei fac parte, experimentează în proporție de 99%, fericirea, iubirea, mulțumirea în viața lor, un procent incomparabil mai mare decât oamenii fără probleme de sănătate, învățare sau adaptare.

Pentru a transforma dizabilitatea în abilitate, în sectorul 6, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului îndrumă părinții pas cu pas în înțelegerea celor mici, indiferent de diagnosticul medical pentru atingerea potențialului lor maxim.

La Complexul de servicii de recuperare, părinții și copiii lucreză împreună cu specialiștii, ca o echipă. Nu vorbim despre miracole, vorbim despre stăruință, despre relații create pe atașament și încredere. Complexul de Servicii de Recuperare este un centru al DGASPC sector 6 care se adresează copiilor cu diferite tipuri de dizabilităţi şi familiilor acestora. Complexul a fost înfiinţat ca urmare a identificării necesităţii de a oferi celor aproximativ 900 de copii cu dizabilităţi din sector un pachet de servicii integrate, într-o singură locaţie.

Totodată, Centrul de zi de recuperare pentru copii cu disfuncții neuropsihice ”Ghencea” oferă servicii specializate și programe de recuperare individualizate copiilor cu difuncții neuropsihice din comunitate.

La Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilitati "Orșova", cei mici  fac parte dintr-o colectivitate și își dezvoltă deprinderile de socializare și comunicare în afara cadrului familial.

Sportul poate ameliora problemele de sănătate asociate sindromului down (probleme hormonale și glandulare, pierdere a auzului și a văzului, precum și probleme cardiace) care se pot agrava în absența mișcării. În afară de beneficiile fizice, sportul are un rolul terapeutic de a restabili anumite funcții ale corpului, de a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului și de a stimulata resursele personale. La Centrul de Sănătate Multifuncțional “Sfântul Nectarie”, situat în Bd. Uverturii nr. 81, Sector 6, copiii și adulții cu dizabilități din comunitate, beneficiază de recuperare medicală gratuită de maxim 4 ori pe an.

Adulții afectați de diferite tipuri de dizabilități din sectorul 6 au posibilitatea de a frecventa Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, locul unde empatia se împletește firesc și armonios cu profesionalismul. Activitățile derulate zilnic sunt adaptate și personalizate, iar cei care vin aici se întâlnesc, se împrietenesc și învață împreună să se bucure de viață. Centrul oferă suport și consiliere pentru întreaga familie.

Statisticile arată că în România trăiesc circa 80.000 de persoane cu sindrom Down. Incidenţa apariţiei Sindromului Down este, în prezent, de aproximativ 1 la 700 de nou-născuţi. Denumirea de „Down” provine de la medicul englez, John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca geneticianul francez Jérôme Lejeune să descopere că sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001