16 ani de asistență socială în 16 portrete

Pe parcursul lunii martie, când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 sărbătorește 16 ani de activitate, aducem în casa ta 16 portrete ale profesioniștilor care fac bine și care, în toți acești ani, au adus frumosul în viața beneficiarilor noștri.

Într-o lume în care ne-am obișnuim să vorbim mai mult despre ce nu ne place și să promovăm exemplele negative, noi te invităm ca primăvara aceasta să te lași inspirat de oamenii care pun zilnic o cărămidă la o comunitate mai implicată, mai tolerantă și mai unită.

Totodată, pe 16 martie 2021 sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Sociale ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun: "Úbuntu: sunt pentru că suntem" - prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru Asistență Socială și Dezvoltare Socială.

Era încă studentă în anul al II-lea când Tatiana Duță, Tami cum îi spunem noi, se angaja ca asistent social și începea o carieră în acest domeniu, care astăzi adună 23 de ani de experiență.

Atrasă fiind mereu de partea artistică, inițial a încercat să intre la teatru, dar, după cum ea glumește, a picat cu succes examenul de admitere. A ales atunci asistența socială. De ce? “Ca și teatrul, consider că toți cei care alegem asistența socială o facem pentru că vrem să lucrăm mai întâi cu noi și abia apoi cu ceilalți. Este despre dezvoltare personală, pe toate planurile.

A fost în echipa celor care au pus bazele serviciului dedicat asistenței sociale, într-o perioadă în care doar o mână de oameni se ocupa de asta. Își amintește cum, împreună cu ceilalți colegi, a luat dosare uitate în beci pentru a începe efectiv activitatea de asistență socială la Centrul de Plasament nr. 5 – anchete, evaluări și frumoasele reunificări, toate s-au făcut în echipă, cu o energie nebună și mult curaj.

Anul 2005, cel în care a luat naștere Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, o regăsește pe Tami lucrând pentru prevenirea delicvenței juvenile, locul unde amintirile sunt cele mai vii și experiența extrem de bogată.

De la copiii cu probleme comportamentale am primit cele mai importante lecții. În primul rând, am învățat cât este de important să nu judeci în această meserie. Asta am simțit când i-am cunoscut pe micuții Robin Hood, cei care ajungeau la noi pentru acte infracționale, pentru ca apoi să aflu că acțiunile lor erau doar pentru a-i ajuta pe cei săraci. Cu orice preț. Atunci, în activitatea cu ei, mi-am fructificat creativitatea, pentru că mi-am dat seama că, în aceste situații, nu poți lucra tradițional și nu poți schimba valori decât făcând lucrurile umăr la umăr”, ne-a mărturisit Tami.

În acel an au început să fie dezvoltate programe creative ce implicau teatrul și sportul în activitățile copiilor ce se luptau cu propriile traume. Obosiți, costumați și fericiți, tinerii ascultau.

Un exemplu în acest sens este proiectul de suflet ce i-a permis lui Tami să îmbine teatrul și asistența socială: Festivalul “La teatrale cu matale”, ce s-a desfășurat 10 ani la rând. A deputat cu doar câteva cursuri pentru copiii cu probleme de comportament și a ajuns un adevărat concurs de teatru, pentru toți copiii și seniorii din comunitate. Cu regizori și actori în juriu și cu ajutorul specialiștilor, cei mici au învățau să se descarce și să-și exprime trăirile prin intermediul personajelor pe care le interpretau.

Proiecte frumoase sunt multe, iar rezultatele au fost mereu pe măsură. Acum, când DGASPC Sector 6 se aproprie cu pași rapizi de majorat, crede cu tărie în puterea echipei.

Simt că am crescut împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și sunt recunoscătoare că am avut șansa asta. Lecțiile învățate? Impactul mare pe care îl are profesionistul ce vine către societate și nu așteaptă să vină societatea către el. Așa am reușit să ajungem aici și, când tragem linie, să avem mai multe bucurii decât regrete”, a spus Tami.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001