”La distanță, dar aproape de tine”

Partea II – Copiii din comunitatea Giulești-Sârbi

De la începutul pandemiei, copiii din cadrul Programului Integrat de Educație pentru Diversitate se întâlnesc online, de 2 ori pe săptămână, cu specialiștii din cadrul proiectului, pentru a primi ajutor la teme și în orice problemă cu care se confruntă.

Elena, în vârstă de 13 ani, a reușit în ultima perioadă să depășească dificultățile materiale de acasă, o construcție improvizată din cartierul Giulești, cu toaleta în curte, în care stă cu cei 3 frați și mama sa, și a obținut note bune la școală, chiar dacă orele s-au desfășurat online. A primit săptămânal sprijin din partea specialiștilor din program, tutori de meditații în cadrul proiectului, care au reușit să treacă dincolo de firea sa retrasă și să ajungă la ea, oferindu-i, prin atenție și comunicare, motivația de care avea nevoie pentru a învăța. Iar rezultatele au fost spectaculoase, într-o perioadă în care pandemia cu greu îi ținea pe elevi aproape de teme.

Sunt 117 copii înscriși în cadrul programului PIED, toți provenind din zona defavorizată Giulești – Sârbi, elevi ai școlilor nr. 153 și nr. 161, atât de școală generală, cât și din clasele primare. Pentru micuții aflați în clasele 0 - 4, specialiștii din cadrul proiectului au organizat Clubul Copiilor, un program de afterschool prin care cei mici fac teme și învață prin joc.

De când a început pandemia, provocările au fost mult mai mari, nefiind deloc ușor să menții atenția prichindeilor în mediul online. Soluția găsită de formatorii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6? Două păpuși de pluș: Giuleștina - mereu cu probleme la matematică și Aricel, cel care le citește povești și îi îndrumă în lumea basmelor și personajelor magice. În acest fel, specialiștii au găsit o modalitate de a face educație într-un mod plăcut și de a stimula imaginația și abilitățile lor artistice.

Programul PIED este un proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, derulat inițial prin intermediul unor fonduri nerambursabile puse la dispoziție de Mecanismul Financiar al Spațiului European.

În cadrul programului, copiii din comunitatea Giuleşti-Sârbi au parte de supraveghere și sprijin la efectuarea temelor, meditații prin metode educative nonformale, o masă caldă sau o gustare zilnic, consiliere psihologică, dar și de activități extrașcolare precum cursuri de fotografie, ieșiri în parcuri sau muzee, excursii în afara Bucureștiului.

De exemplu, Photovoice este unul dintre ateliere de fotografie care i-a învățat pe cei mici să privească realitatea prin obiectivul aparatului de fotografiat. Micuții înscriși în Programul PIED au realizat o serie de materiale ce abordează  teme de interes pentru comunitatea din care fac parte și nevoile persoanelor și grupurilor vulnerabile care locuiesc în acest cartier, lucrări ce pot fi admirate atât pe pagina proprie de Facebook, cât și pe site-ul dedicat acestui program www.pied.ro

Toate activitățile au scopul de a deschide noi orizonturi pentru acești copii amenințați de abandon școlar și izolare socială.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001