Povestea oamenilor fără adăpost în vremuri de pandemie

Povești de viață, luptă pentru supraviețuire și resemnare. Sunt lucruri pe care le poți găsi sub același acoperiș, cel al adăposturilor de noapte, atunci când ajungi să cunoști oamenii de acolo. Doamna Maria este o poveste de viață care începe cu resemnare, dar se încheie frumos, cu supraviețuire.

A fost găsită pe străzi, fără acte și fără niciun membru din familie care să o ajute, copiii fiind plecați în străinătate. În vârstă de 75 de ani, nedeplasabilă și cu o stare precară de sănătate, doamna a fost adusă la unul dintre adăposturile de noapte ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

La adăpostul de noapte a făcut timid primii pași către o viață normală – a primit masa caldă, medicație și grijă, în timp ce serviciile de specialitate din subordinea DGASPC Sector 6 au lucrat pentru a-i găsi cel mai bun loc. I-au fost făcute actele, s-a luat legătura cu familia și, datorită parteneriatelor dezvoltate de-a lungul anilor, i s-a găsit un loc la un cămin din București, unde primește tot sprijinul de care are nevoie.

Adăposturi de noapte igienizate și reamenajate, testări periodice, stocuri de haine de iarnă, plus măști medicinale și sticluțe cu dezinfectant oferite gratuit. Sunt doar câteva dintre măsurile luate de la începutul pandemiei de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus în rândul oamenilor străzii.

La nivelul sectorului 6, în subordinea DGASPC Sector 6 funcționează două adăposturi de noapte destinate exclusiv adulților, cu o capacitate totală de 60 de locuri. În acest moment, la cele două structuri sunt cazate 30 de persoane fără adăpost.

În cadrul adăposturilor, persoanele asistate beneficiază de toate condițiile necesare, inclusiv hrană caldă – de 3 ori/zi, medicație pe bază de rețetă, măști de protecție și soluții dezinfectante, haine adecvate, evaluare și consiliere psihosocială, sprijin în vederea ieșirii din situația de vulnerabilitate socială și reintegrare în societate.

În această perioadă, accesul beneficiarilor în adăposturi se face doar după triajul epidemiologic al acestora, iar testarea persoanelor fără adăpost se face o dată la două săptămâni. Pentru a-i proteja atât pe ei, cât și pe angajații adăposturilor, toate persoanele asistate, la părăsirea adăpostului primesc măști pentru a-și asigura protecția pe timpului zilei.

Pentru a venit în sprijinul persoanelor fără adăpost, în ultima lună s-au inițiat două campanii – una pentru donarea de haine și încălțăminte de iarnă și alta pentru testarea comunitară pentru hepatita B,C și HIV. Campania pentru strângerea hainelor groase este în plină desfășurare și se realizează prin intermediul magazinelor caritabile SocialXChange, unele donații fiind oferite chiar și de angajații DGASPC Sector 6, în timp ce testarea comunitară s-a realizat prin intermediul parteneriatului cu Asociația Română Anti-SIDA.

Pe toată perioada sezonului rece, echipele de intervenție din cadrul Serviciului Intervenții în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Sector 6 monitorizează permanent zonele preponderent frecventate de oamenii fără adăpost și îi îndrumă pe aceștia spre adăposturi. Totodată, reamintim cetățenilor că la nivelul sectorului 6 funcționează non stop linia telefonică de urgență - 0731.624.849, unde pot suna dacă observă oameni fără adăpost.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001