Primii pași siguri pentru mămicile vulnerabile din Sectorul 6

Cu entuziasm și multă curiozitate, 13 proaspete mămici ce provin din medii defavorizate din Sectorul 6 învață în această perioadă tot ce trebuie făcut pentru a avea grijă de ele și de cei mici în acest nou capitol din viața lor. Acțiunea marchează Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și constă în mai multe grupuri suport realizate de specialiștii Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, prin care se oferă mămicilor informații esențiale privind drepturile și obligațiile lor pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Cele 13 mămici cu vârste între 16 și 24 de ani fac parte din categorii vulnerabile, cu acces limitat la informație și educație. Prin intermediul întâlnirilor, asistenții sociali reușesc nu doar să le explice cum să își îngrijească copilul, dar intervin încă din primele luni de viață ale celor mici, asigurându-se că aceștia beneficiază de tot suportul de care au nevoie pentru dezvoltarea lor sănătoasă. În cadrul acțiunii, mămicile sunt implicate și în jocuri menite să le amintească de propria copilărie și clipele frumoase din primii ani de viață. Dacă pentru unele dintre ele, amintirile sunt legate de frați, surori și căldura din sânul familiei, există și cazuri de mămici care recunosc că singura amintire frumoasă pe care o au este nașterea propriilor copii, viața lor fiind o luptă continuă pentru supraviețuire.

Întâlnirile au loc la magazinul caritabil SocialXChange Drumul Taberei, în grupuri de câte trei mămici, pentru a păstra distanțarea socială și a respecta toate măsurile de prevenire a răspândirii SARS-COV-2. La finalul întâlnirilor, fiecare mămică primește mai multe produse, în funcție de necesități: pamperși, șervețele umede, pături, șampon, lapte praf, alimente, jocuri, jucării, cărți de colorat și haine.

Ziua Universală a Drepturilor Copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susţinând unitatea internaţională, conştientizarea situaţiei copiilor la nivel mondial şi asigurarea bunăstării celor mici, astfel încât fiecare copil să se dezvolte la potențialul maxim. Cu această ocazie, Convenția Națiunilor Unite a stabilit drepturile fundamentale ale copiilor, printre care:

  • să beneficieze de alimentație, locuință, timp liber și servicii medicale adecvate;
  • să crească și să se dezvolte sănătos;
  • să beneficieze de o educație care să îi stimuleze cultura generală și să-l ajute, pe baza unor șanse egale, să își dezvolte capacitățile, judecata individuală și simțul de responsabilitate morală și socială și să devina un membru util al societății;
  • să fie protejat împotriva tuturor formelor de neglijare, cruzime sau exploatare;
  • să vorbească și să fie ascultat.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 se implică și dezvoltă de peste 15 ani programe specializate pentru toate situațiile de risc în care se află copiii din sectorul 6: prevenire, suport, respectarea drepturilor, consiliere și recuperare pentru copiii cu dizabilități. Anual, peste 3000 de copii sunt sprijiniți direct prin serviciile specializate ale instituției.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001