Terapia cu nisip, un sprijin pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6

În cadrul Centrului de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Orșova va reîncepe o nouă serie de activităţi în cadrul proiectului de sprijin emoțional „Sandwork Expresiv”, realizat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în parteneriat cu Asociația Sol Mentis.

Terapia cu nisip reprezintă o metodă transculturală de sprijin emoțional, bazată pe imagini nonverbale, în care copiii pot construi povestea lor într-un spațiu liber și protejat, cu sprijinul  unor specialişti care supraveghează şi coordonează procedura.

Deși a fost în special creată pentru copiii defavorizați și victime ale dezastrelor, calamităților sau ale traumelor suferite din cauza conflictelor armate, programul s-a dovedit util și pentru copii cu dizabilități.

Activităţile din cadrul proiectului se vor derula săptămânal, pe parcursul a 20 de întâlniri, beneficiari fiind  6 copii între 3 şi 7 ani, cu diferite dizabilități şi afectaţi de probleme de exprimare la nivelul limbajului expresiv. Un număr de 6 voluntari, 4 angajați ai centrului, 2 voluntari referiți de Asociația Sol Mentis și 2 observatori, angajați ai centrului vor coordona şi supraveghea întreaga procedură.

 Fiecare întâlnire durează 50 de  minute, iar după fiecare a patra întâlnire are loc un grup de suport al voluntarilor, facilitat de observatori.

În cadrul Centrului Orşova, proiectul a debutat în anul 2016, fiind, la acel moment, o noutate în domeniul serviciilor sociale pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6.

A fost o reușită a aplicării metodei Sandwork în cazul copiilor cu nevoi speciale din comunitate, cu efecte benefice în ceea ce privește reglarea și autoreglarea funcțiilor și proceselor psihice, relaționarea și comunicarea cu ceilalți, deblocarea creativității.

Prin intermediul metodei, copiii exprimă emoții, tensiuni, comunică diferite aspecte din lumea lor interioară sub forma jocului în nisip, având la dispoziție o varietate de jucării şi elemente ajutătoare.

În Sectorul 6, programul de terapie cu nisip a început în anul 2014, prin parteneriatul dintre Asociaţia Sol Mentis şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. De atunci, au fost realizate patru proiecte pentru micii beneficiari aflaţi în evidenţele DGASPC Sector 6 (copii din centre de zi sau rezidentiale, copii beneficiari ai serviciului de asistenţă maternală sau copii beneficiari ai centrelor de zi pentru copii cu dizabilităţi).

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001