Metoda Montessori, accesibilă copiilor defavorizați din Sectorul 6

Finalul de septembrie a însemnat un nou început pentru micuții care s-au înscris la Centrul de Zi Floare de Colț – Grădina Montessori. În primele săptămâni de activitate, micuții au experimentat activități menite să le dezvolte simțul senzorial, auditiv, vizual și tactil.

Cei mici au început să învețe matematica prin cifre în glaspapir și trasarea lor pe hârtie, pe table cu pătrățele. Apoi au făcut cunoștință cu mai mulți clopoței din aria senzorială. S-a demonstrat că acest material, aranjat conform portativului muzical, reușește să le dezvolte armonios simțul auditiv.

A urmat spălarea mesei, o activitate preferată de ei, pentru că se simt utili, dar și o modalitate prin care educatorii le dezvoltă rafinarea mișcărilor din încheietura mâinii și îi pregătesc pentru scriere. Sunt doar câteva metode de predare în stilul Montessori, prin care cei mici sunt învățați să se descurce singuri, o învățare naturală, prin experimentare cu mediul și cu propriile abilități.

Primul centru social Montessori a fost realizat de Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, și Fundația Bambini in Emergenzza, cu supervizarea Institutului Montessori din București.

Studiile au arătat că întârzierile în dezvoltare, atât cognitive cât şi comportamentale, descoperite la copiii familiilor cu situații financiare reduse se pot recupera cu o intervenţie promptă şi cu o abordare socio-educaţională adecvată. În programul centrului, copiii participă la activități de luni până vineri, între orele 8:00 şi 16:00, şi sunt urmăriți și însoţiţi în călătoria lor de recuperare de o echipă de profesionişti (educatori Montessori şi asistenţi educatori Montessori, psiholog, psihoterapeut, asistent social). Aceeaşi echipă oferă şi părinţilor şedinţe de consiliere, suport în confruntările cotidiene, astfel încât schimbarea să se producă pe ambele fronturi.

Proiectul îşi propune să ofere, în cadrul Centrului Floare de Colţ – Grădina Montessori, o educaţie preşcolară excelentă, urmând metoda Montessori, pentru 45 copii din comunitatea Sectorului 6, proveniți din familii vulnerabile.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001