Sprijin pentru copiii cu autism din Sectorul 6

Au trecut 3 ani de când Mihai, acum în vârstă de 6 ani, a primit pentru prima dată ajutor din partea specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6. Diagnosticul pus de medici: copil cu tulburare de spectru autism. Pe atunci, cuvintele îi erau străine iar nevoile sale erau greu de înțeles de către părinți.

Datorită terapiei de care a beneficiat în cadrul Compartimentului Intervenții TSA, băiatul a rostit primele sale cuvinte și, încet, încet a făcut cunoștință cu lumea din jurul său. Terapiile au constat, printre altele, în logopedie, stimulare senzorială, terapie asistată cu animale prin parteneriat cu Asociația “Animal Society”, Terapie 3C dar și sport adaptat – respectiv, tenis de câmp sub îndrumarea unui antrenor cu experiență în lucrul cu copilul cu autism.
Rezultatele nu au întârziat să apară iar anul acesta, în septembrie, Mihai este nerăbădător să dea startul la o nouă etapă din viața lui – clasa 0. În aceast moment, băiatul este implicat într-un program inedit, dezvoltat de Compartimentul Intervenții TSA, prin care este pregătit de școală.

Activitățile instructiv-educative se derulează câte două ore pe săptămână, într-un spațiu amenajat adecvat pentru a simula sala de clasă. În acest program sunt înscriși 18 copii, câte 6 copii pe fiecare nivel de școlarizare. Obiectivul principal urmărit este acela de a sprijini copilul cu dizabilități în demersul de integrare socială și școlară, instrumentarea cu abilități, deprinderi și informații care să-l pregătească pentru o formă de învățământ de masă.

De programul de sport adaptat – tenis, început în anul 2013, beneficiază 10 copii cu autism. Activitățile se desfășoară pe terenul de tenis din cadrul Complexului de Servicii de recuperare unde copiii vin de 2 ori/săptămână.

Compartimentul Intervenții TSA, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, a fost înființat în anul 2011 iar echipa este constituită din 5 psihologi cu experiență în lucrul cu copiii cu autism, acreditați internațional ca terapeuți comportamentali.

Beneficiarii sunt copii cu tulburare de spectru autist ce prezintă documente ce atestă dignosticul de autism sau de tulburări asociate. Admiterea ca beneficiari se realizează la solicitarea părinților/reprezentanților legali care se pot adresa direct compartimentului sau pot fi referiți de către alt un serviciu (ex. serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilități –SEC, alte servicii sociale din cadrul DGASPC 6, organizații neguvernamentale, cabinete de psihiatrie, cabinete de psihologie, medici de familie, centre de sănătate mintală). Capacitatea compartimetului pe terapie individuală este de 8 locuri. Cei interesanți pot cere detalii la adresa de email consiliereautism@dgaspc6.com.

Ziua Internaţională de conştientizare a autismului este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. 

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001