Conferința Europeană “Sănătatea mintală la locul de muncă” produce efecte concrete legislative

România se află printre statele UE cu cele mai multe ore de muncă pe săptămână, potrivit Eurostat. Din acest motiv, Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost marcată anul acesta prin două zile de discuții și dezbateri, în cadrul Conferinței Europeane “Sănătatea mintală la locul de muncă”, organizată de Fundația Estuar, Primăria Sectorul 6 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul Mental Health Europe, Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, al Asociației Penumbra Scoția și al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.

În cadrul acestui eveniment de referință s-au făcut importanți pași în privința recunoașterii, structurării și legiferării aspectelor vitale privitoare la sănătatea mintală a angajaților români!

Benefiicind de participarea și expertiza specialiștilor internaționali și români, reprezentanți și decidenți ai sectoarelor și domeniilor cheie direct implicate în această problematică,  conferința a abordat aspecte precum cele legislative specifice, de creare și promovare a drepturilor angajaților și a sănătații lor mintale prin strategii și programe bine definite și puse în practică, aspecte de identificare, prevenție și tratare a bolilor și tulburărilor mintale, aducându-se astfel în discuție cele mai delicate și importante nevoi și pericole ce privesc în prezent sănătatea mintală a angajatului.

Ca urmare a acestui eveniment, specialiștii și reprezentanții legislativului prezenți au concluzionat următoarele:

  • Societatea românească are nevoie de acțiuni continue și urgente de promovare și prevenție a sănătății mintale la locul de muncă, concretizate legislativ și aplicate în orice aspect lucrativ.
  • Este nevoie de suport psiho-social pentru persoanele angajate, în vederea ameliorării problemelor legate de burnout, precum și de un statut și de măsuri recunoscute oficial din punct de vedere medical și legal.
  • Acordarea de subvenții pentru investiții în programe de sănătate mintală la locul de muncă diminuează în mod considerabil costurile financiare legate de absenteism și concedii medicale.
  • Este nevoie de a beneficia de sprijin permanent din partea sistemului național de sănătate publică, prin intermediul Ministerul Sănătății.
  • Există o nevoie profundă și urgentă pentru reglementarea la nivel național și local a sănătății mintale la locul de muncă.
  • Necesitatea dezvoltării de parteneriate public-private pentru o mai bună sănătate mintală la locul de muncă.
  • Folosirea tehnologiilor moderne pentru optimizarea sănătății mintale la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, specialiștii și-au exprimat dorința de a transforma acest eveniment într-unul regulat care să participe activ la crearea, dezvoltarea și implementarea măsurilor recomandate, precum și la monitorizarea și raportarea continuă a efectelor acestora asupra stării sănătății mintale a angajaților români.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001