Pasi de urmat in cazul in care esti victima violentei domestice

Victima violentei in familie este de multe ori amenintata cu bataia sua chiar cu moartea, este terorizata de agresor. De cele mai multe ori, acelasi lucru li se intampla si copiilor, care sunt deseori molestati, timorati. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze victima violentei domestice.

Atunci cand victima se confrunta cu o situtie de violenta domestica, pentru inlaturarea starii de pericol, aceasta se poate adresa, in functie de situatia in care se afla, catre urmatoarele institutii:

  • Unitate de primiri urgente si/sau Institutul de Medicina Legala/Serviciul de Medicina Legala – in cazul in care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgente pentru a fi evaluata/tratata din punct de vedere medical, dupa caz. Daca starea de sanatate ii permite, victima trebuie sa se prezinte la Serviciul de medicina legala pentru obtinerea certificatului medico-legal de constatare a agresiunilor; Certificatul medico-legal este o proba foarte importanta in demersul legal al victimei de obtinere a ordinului de protectie.
  • Serviciul de urgenta 112 sau in mod direct, prin depunerea la sectia de politie a plangerii penale impotriva agresorului. De asemenea, plangerea penala si raspunsul organelor de politie la plangerea penala depusa reprezinta probe importante in obtinerea ordinului de protectie.
  • Furnizori de servicii sociale :
  • Organizatie nonguvernamentala/ Directie de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului/Alte entitati
  • Entitatile implicate in activitati de prevenire si combatere a violentei in familie pot indruma victima catre spital pentru ingrijiri medicale, daca este cazul, sau catre serviciul de medicina legala/institut de medicina legala pentru obtinerea certificatului medico-legal. De asemenea, victima este indrumata sa depuna plangere penala impotriva agresorului si ii vor oferi sprijin in demersurile juridice. Furnizorii de servicii sociale pot oferi femeilor care sunt victime ale violentei domestice, consigliere juridica in vederea obtinerii unui ordin de protectie, in desfacerea casatoriei, incredintarea minorilor, partaj judiciar, etc., precum si consiliere psihologica, asistenta sociala, cazare pentru victim si copiii acesteia intr-un centru de asistenta ”mama si copil”/adapost, dupa caz
  • Instanta de judecata – victima violentei poate apela in mod direct la instanta de judecata din raza careia isi are domiciliul sau resedinta aceasta, pentru solicitarea unui ordin de protectie. In acelasi timp, victima poate urma acelasi traseu descris anterior pentru obtinerea inscrisurilor care constituie probatoriul in sustinerea cererii privind emiterea ordinului de protectie.
  • Mass-media, pentru cresterea gradului de informare cu privire la drepturile, serviciile sociale si institutiile implicate in prevenirea si combaterea violentei domestice si optiunile pe care le au la indemana victimele violentei in familie

Informatiile despre violenta domestica sunt oferite in cadrul proiectului Alege Demnitatea, un proiect cofinantat de Fondul Social European, destinat sprijinului victimelor violentei in familie si al persoanelor cu dizabilitati. Acestea vor beneficia de consiliere psihologica, psihiatrica si juridica gratuita si vor putea participa la cursuri de calificare/recalificare, in urma carora vor obtine nu doar o certificare oferita de Autotitatea Nationala de Calificari, care este recunoscuta de Ministerul Educatiei Nationale, ci si o subventie, care va fi acordata la finalul cursului.

Mai multe detalii despre proiect puteti gasi aici

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001