Terapie cu animale pentru varstnici

Denumirea organizaţiei:

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 – “Clubul Seniorilor” Sector 6

Persoană de contact:  Marculescu Mihai Stefan/ Telefon: 0731.128.667
Email: centruseniorilorplevnei@dgaspc6.com
Pandor Oana : 0744.976.046

Scurtă descriere a organizației:

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 (Clubul Seniorilor) este instituția publică de interes local ce realizează la nivelul sectorului 6 măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.

D.G.A.S.P.C. Sector 6 dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale vârstnicilor aflaţi în dificultate.

Centrul de Zi ,,Clubul Senioriloreste o unitate de asistenţă socială, fără personalitate juridică, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 (D.G.A.S.P.C. Sector 6), înfiinţat prin Hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 6, Bucureşti şi funcţionează în Municipiul Bucureşti, Sector 6. Este un centru de zi modern, cu o capacitate de 100 locuri/zi, un spaţiu de relaxare şi agrement pentru pensionarii din sectorul 6, fiind destinat stimulării comunicării la orice vârstă şi readucerii persoanelor de vârsta a treia în viaţa socială activă.

Centrul de Zi ,,Clubul Seniorilorfacilitează şi încurajează legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice. Prin activităţile pe care le desfăşoară permite menţinerea sau ameliorarea capacităţilor fizice şi intelectuale ale persoanelor vârstnice, stimulează participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială.

Acest program vine în sprijinul persoanelor de vârsta a treia, prin creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi ce au caracter recreativ şi socio-cultural, precum şi prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni.

Descrierea Proiectului „ Terapie cu animale  ”

Una dintre orientările mai puţin convenţionale în terapia persoanelor varstnice reprezinta "terapia cu ajutorul animalelor" ( peşti, papagali, cai, câini şi pisici, hamster, porcusori de guineea etc.), concept introdus în anul 1964 de psihiatrul american Boris Levinson.
Nu de puţine ori s-a constatat efectul pozitiv al animalelor asupra stării de sănătate fizica si psihica a oamenilor. De exemplu, sunt situaţii în care s-au remarcat patrupede precum câinele în anticiparea unor crize de epilepsie; papagalii atenuează durerile cardiace, pisicile ajută la scăderea presiunii arteriale şi diminuează semnificativ stările de anxietate, deprimare şi chiar de schizofrenie; echitaţia contribuie la detensionare şi la refacerea echilibrului psihic, peştii induc stări de relaxare când sunt priviţi unduindu-se într-un acvariu, porcusorii de guineea, chinchilla si iepurasii reduc anxietatea, depresia, starea de neliniste si sentimentul de singuratate, responsabilitate si grija fata de animale mici.

Această terapie are ca finalitate dezvoltarea capacităţilor emoţionale ale persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea socială. Unele cercetări au demonstrat că persoanele care manifestă afecţiune faţă de câini şi pisici dovedesc aceeaşi afecţiune faţă de semenii lor. Succesul acestui tip de terapie îl recomanda in abordarea unei varietaţi de probleme de la depresie, singuratate, anxietate, tulburare de stres post-traumatică pana la deficienţe in relaționare, comunicare, tulburare de atasament, abuz, neglijenţa, luand in considerare si elemente ca dezvoltare personala, creşterea increderii in sine, observarea propriului comportament si interpretarea acestuia. Animalele de companie, pot deveni terapeuţi desăvârşiti, ajutând oamenii să uite de singurătate şi chiar să depaşească momente dificile ale vietii din punct de vedere emoțional, psihologic si social. Acest proiect are ca scop diminuarea si chiar eliminarea stărilor specifice persoanelor de  vârsta a III-a şi readucerea acestora în viața activă socială. Rezultatele acestei activităti poate avea efecte pană la 12 luni după incetarea terapiei. Doresc ca prin acest proiect cât mai multe persoane înetate sa beneficieze de această terapie pentru a exista un echilibru emoțional între viața personală-familială-socială. Desi această metodă nu este raspândită in România, in alte ţari există reuşite de 85% până la 100% cu beneficiarii lor în atingerea scopurilor. Deasemenea s-a constatat ştiinţific că starea de bine si râsul în viata persoanelor este necesară zilnic. La fel cum trebuie să facem exerciţii fizice pt sanătate minim 30 de min pe zi, râsul este un exerciţiu esenţial în starea de bine şi confort psihic ce trebuie făcut deasemenea minim 30 de min pe zi.  Datorită unor fapte nefericite multe persoane uita să se alimenteze cu starea de bine iar aici intervin prietenii noştri necuvântatori care sunt gata oricând sa ne aducă raza de soare în viaţa noastră.

Vă mulțumim!

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001