Informare persoane cu dizabilități Potrivit regulamentului nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal
Centrul de zi de recuperare pentru copii cu disfuncții neuropsihice ”Ghencea” oferă servicii specializate și programe de recuperare individualizate copiilor cu difuncții neuropsihice cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani, care au domiciliul legal pe raza sectorului 6.
De asemenea, centrul:
Echipa centrului este formată din psihologi și psihopedagogi cu acreditare internațională ca terapeuți comportamentali RBT (Registred Behavior Therapist) și experiență în lucrul cu copii cu tulburări din spectrul autist, kinetoterpeut, educatori.
O parte dintre specialiști au constituit echipa Compartimentului de intervenție TSA, înființat în anul 2011 și specializat în acordarea de servicii gratuite de evaluare și intervenție psihologică timpurie pentru copiii cu tulburare de spectru autist ce prezintă documente ce atestă dignosticul. A fost prima structură din cadrul DGASPC 6 care a oferit servicii de intervenție terapeutică copiilor cu autism din comunitatea sectorului 6.
Au fost implicați în cursuri de formare continuă centrate pe nevoile de recuperare ale copilului cu autism, cursuri acreditate COPSI și susținute de către formatori și analiști comportamentali internaționali. Prin proiectul Sanse la Integrare, proiect finanțat de către Consiliiul Local și derulat prin colaborarea cu Asociații de specialitate și au beneficiat de supervizarea interevenției și coordonarea programelor de terapie pentru fiecare beneficiar.
Evaluarea psihologică a copiilor cu TSA presupune evaluarea competențelor din următoarele arii: comunicare, interacțiune socială, imitație motorie, joacă independentă, interacțiune socială, performanța vizuală, structura lingvistică, abilități de grup și abilități academice. Specialiștii au compentență să aplice teste de screening și evaluare a nivelului de dezvoltare al copilului cu tulburare din spectrul autist, respectiv ADOS, Profilul Psihoeducațional PEP II, DENVER II, Cuburile KOCH, bateria de evaluare a copilului preșcolar „Gata pentru școală„ . Procesul de evaluare inițială este un proces complex și incluzând următoarele etape: interviul cu părintele şi/sau persoana de îngrijire / reprezentantul legal); observația, aplicarea instrumentelor de evaluare, evaluarea funcțională a comportamentelor disruptive, întocmirea raportului de evaluare inițială, ataşat la dosarul copilului.
Materialele educaționale din dotare au nivele diferite de complexitate – de la jucăriile generale pe care le are un copil în mediul său la jucăriile specifice și adecvat structurate – materiale diferite (lemn, plastic, texturi), forme, culoare, pentru a deservi atingerea obiectivelor pe toate ariile: autoservire și autonomie personală – abilitățile de viață, stimularea limbajului și dezvoltarea comunicării, motricitate fină și grosieră, socializarea și jocul, cogniția, stimulare și integrare senzorială.
Pentru eficientizarea intervenției se organizează grupuri de suport pentru părinți/reprezentanți legali. În cadrul acestor grupuri se va merge pe două axe importante: 1. normalizarea expectanțelor părinților și consilierea acestora în ceea ce privește problemele emoționale pe care aceștia le pot dezvolta (de multe ori, acestea apărând în urma stabilirii unui diagnostic de TSA în cazul copilului lor) și 2. oferirea de informații în legătură cu tehnicile utilizate în cadrul intervențiilor și exersarea acestora astfel încât părinților/ reprezentanților legali să le fie mult mai clar și mai ușor să aplice aceste tehnici și acasă.
Participarea la aceste grupuri de suport este încurajată și monitorizată, întrucât o mare parte din rezultatele intervenției se datorează implicării părinților în ședințele pe care le realizează specialiștii, în aplicarea tehnicilor acasă, în cunoștințele pe care părinții le au despre tulburare și despre modalitățile de abordare ale ei.
Serviciile furnizate de Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități "Ghencea" sunt gratuite, singura condiție fiind implicarea activă a părinților în procesul de recuperare al copiilor, colaborând și respectâd reponsabilitățile și obligațiile prevăzute în Contractul de Servicii.
Adresă Prelungirea Ghencea 195C
Telefon 0725.579.523 0372.910264
Adresa mail centrulghencea@dgaspc6.com
Rețele sociale