• Ajută şi TU să combatem cerşetoria!

    "Ajută-i cu adevărat! Spune "NU" cerşetoriei!" campanie de combatere a cerşetoriei şi exploatării copiilor şi bătrânilor prin cerşetorie pe raza sectorului 6. Mai multe informatii gasiti pe:

    slide-1
  • Cersetoria este o afacere ILEGALA!

    Cetăţenii care observă persoane care cerşesc pe raza sectorului 6 sunt rugaţi să sune la numărul de telefon:

    slide-2
  • Ajută-i cu adevărat! Spune "NU" cerşetoriei!

    campanie de combatere a cerşetoriei şi exploatării copiilor şi bătrânilor prin cerşetorie pe raza sectorului 6. Mai multe informatii gasiti pe:

    slide-1

“Ajută-i cu adevărat! Spune “NU” cerşetoriei!”

Campanie de combatere a cerşetoriei şi exploatării copiilor şi bătrânilor prin cerşetorie pe raza sectorului 6.

  • Ajută-i cu adevărat!
    Spune “NU” cerşetoriei!

    Sub sloganul “Ajută-i cu adevărat! Spune “NU” cerşetoriei!” Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 desfăşoară o campanie de combatere a cerşetoriei şi exploatării copiilor şi bătrânilor prin cerşetorie pe raza sectorului 6.

    • La inițiativa Primăriei Sectorului 6, în perioada 5 – 19 decembrie 2013 se desfășoară o campanie de combatere a fenomenului cerșetoriei și efectelor negative ale acestuia asupra comunității. 
    • Sprijiniți de echipaje ale poliției naționale și locale, asistenți sociali ai Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, alături de voluntari, se vor afla în zonele cele mai frecventate de cerșetori pentru a împărți materiale informative și a sta de vorbă cu cetățenii.  Cu sprijinul acelorași structuri, cerșetorii aflați pe stradă vor fi identificați iar, în cazul minorilor, vor fi adoptate măsuri de protecţie specială.

      Acțiunile se desfășoară în intervalul orar 16.00 – 17.00 în intersecțiile Plaza, Cora-Lujerului, Piața Crângași, APACA, Răzoare și Piața Gorjului, acolo unde vor fi amplasate și bannere cu mesaje anticerșetorie.

    • Cetăţenii care observă persoane care cerşesc pe raza sectorului 6 sunt rugaţi să sune la numărul de telefon 0731.62.48.49.
  • Studiile arată că un cerşetor poate câştiga până la 5000 lei lunar, aceşti bani fiind de cele mai multe ori utilizaţi nu de persoana care apelează la mila cetăţenilor sau de familia acestuia, ci de terţe persoane care coordonează reţele care practică cerşetoria.

    Oferind bani celor care practică cerşetoria:

    • 1susţineţi exploatarea copiilor şi bătrânilor care nu se pot apăra; copiii şi bătrânii sunt puşi să cerşească de către reţele de exploatatori, sunt maltrataţi şi le sunt luaţi banii pe care oamenii de buna credinţă îi oferă;
    • 2susţineţi analfabetismul copiilor care cerşesc, aceştia nefiind lăsaţi să meargă la şcoala, fiind obligaţi să “producă” în intersecţii şi în parcările magazinelor;
    • 3susţineti relele tratamente aplicate atât copiilor, cât şi bătrânilor obligaţi să cerşească
    • În urma sesizarii dumneavoastră, o echipă va interveni de urgenţă pentru a opri exploatarea copiilor şi persoanelor neajutorate prin integrarea lor în programe sociale specifice precum:

      • * scoaterea acestora din mediul dăunător în care trăiesc;
      • * integrarea în programe de suport material şi psihologic imediat;
      • * integrarea în programe de sprijin în vederea reintegrării sociale a acestora pe termen mediu/lung;
    • În cazul copiilor şi persoanelor defavorizate afectate de acest fenomen, instituţia noastră pune la dispoziţie o serie de măsuri şi programe:

      Centre de zi pentru copilul şcolar

      Centru de primire în regim de urgenţă sau plasament la asistent maternal profesionist pentru copiii afectaţi de acest fenomen

      Servicii de tip creşă gratuite sau parţial subvenţionate

      Asistenţă în situaţii de abuz, neglijare, trafic şi exploatare a copilului

      Consiliere psihologică

      Vezi lista completa de masuri si programe »

Abonare NEWSLETTER

Abonează-te la newsletterul DGASPC Sector 6

REZULTATELE CAMPANIEI

De la debutul campaniei, din luna septembrie 2012, au fost recepţionate 105  apeluri telefonice venite din partea cetăţenilor care au observat cerşetori pe raza sectorului 6.

Intervenţiile echipelor noastre s-au soldat cu următoarele rezultate:

  • 21 copii aflaţi la cerşit dintre care :
  • 5 copii  reintegraţi în familie,
  • 11 copii  predaţi direcţiilor din judeţele de domiciliu,
  • Pentru 5 copii s-a instituit plasamentul de urgenţă în C.P.E.R.U. „Arlechino” din subordinea instituţiei noastre.
  • 10 minori proveniţi din familii fără adăpost, cu domiciliul legal în jud. Ilfov, au fost predaţi împreună cu familiile lor D.G.A.S.P.C. Ilfov.
  • Pentru 3 familii cu 10 minori, depistate în zona „Cora-Lujerului”, se fac demersuri pentru acordarea plăţii chiriei pe o perioadă determinată şi reintegrarea lor socială.
  • 64 persoane adulte depistate la cerşit în diverse zone ale sectorului au fost îndrumate către adăpostul de noapte al instituţiei noastre unde le-au fost oferite gazduire şi asistenţă.

  • Campania anticerşetorie continuă, în cadrul acesteia desfăşurându-se şi acţiuni de popularizare şi de informare a cetăţenilor în legătură cu nocivitatea fenomenului, atât pe raza sectorului prin distribuirea de materiale care explică gravitatea fenomenului şi consecinţele sale imediate, cât şi în mediul on line pe pagina web www.asistentasociala6.ro şi pe pagina campaniei www.protectiacopilului6.ro/spuneNUcersetoriei/.

     

    Aspecte legislative

    NU PRACTICAŢI ŞI NU ÎNCURAJAŢI CERŞETORIA!

    Conform legislaţiei statului român, atât cerşetoria cât şi exploatarea persoanelor prin cerşetorie constituie infracţiuni şi se pedepsesc ca atare.

    Articolul 326 din Codul Penal stipulează: "fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani." Iar în articolul 194 din acelaşi act normativ se precizează: "constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

    În acelaşi context, Legea 61 din 1991, art.3, alin. 3, prevede că "apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte" constituie contravenţie, dacă fapta nu este comisă în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune.
    Cu referire explicită la copii (persoanele sub 18 ani), Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sancţionează folosirea copiilor in scopul cersetoriei.

    Art. 134 (1) Îndemnul ori înlesnirea practicării cerşetoriei de către un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicării cerşetoriei de către un minor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani. (2) Recrutarea ori constrângerea unui minor la cerşetorie se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. (3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită de un părinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru fapta prevăzută la alin. (1), si de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi pentru fapta prevăzută la alin. (2).

    Art. 135 Fapta părintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor financiar sau material, deşi are capacitate de a munci, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.