O călătorie în ţara folclorului românesc

Să călătorească prin istoria poporului român, scoţând la lumină vechi tradiţii şi obiceiuri peste care s-a aşternut colbul uitării, este ceea ce le propune copiilor din Sectorul 6 un nou proiect iniţiat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Iar primii care au primit să pornească pe acest drum în ţara folclorului sunt beneficiarii serviciului de asistenţă maternală de la nivelul comunităţii.

Sub denumirea de „Cercetaşi printre tradiţii şi obiceiuri româneşti”, proiectul îi invită pe cei 17 copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, lipsiţi de sprijinul şi îngrijirea părinţilor naturali, să îşi descopere rădăcinile şi să-şi afle identitatea de care au nevoie mai mult decât oricând.

„Am observat, în ultimii ani, că proprii noştri copii cultivă şi aderă la sărbătorile altora, în vreme ce adulţii uită, adesea, semnificaţia sărbătorilor tradiţionale româneşti. De aceea, ne-am propus să insuflăm copiilor lipsiţi de grija părinţilor naturali sentimentul de a aparţine unei comunităţi, împreună cu cel al identităţii naţionale, ca nevoi esenţiale şi de bază ale fiecărui om”, a declarat Rareş Mănescu, primarul sectorului 6.

Călătoria va fi lungă, marcată de etape bine alese precum ”Sfântul Andrei”, ”Boboteaza”, ”Sărbătoarea Dragobetelui”, ”Mărţisorul/Babele”, ”Sărbătoarea Floriilor” şi ”Sânzienele/Drăgaica”.

Însoţiţi de cei mari, copiii vor avea de descoperit obiceiuri care au însufleţit, de-a lungul timpului, aceste mari sărbători populare, în diferite regiuni tradiţionale ale ţării precum Transilvania, Moldova, Dobrogea sau Oltenia. Munca de “cercetaşi ai folclorului” o vor face la şcoală, acasă sau în muzee, iar “comorile” descoperite le vor împărtăşi în cadrul unor întâlniri de lucru periodice.

Iniţiatorii proiectului consideră că generaţia actuală are datoria de a răspunde la întrebări legate de viitorul  generaţiilor următoare, de locul fiecăruia în societate şi soarta identităţii noastre ca popor.

Demersul este însufleţit de intenţia şi dorinţa de a deveni, cât mai curând, un program adoptat la nivelul şcolilor şi grădiniţelor din Sectorul 6. Entuziasmul cu care  copiii îngrijiţi în sistemul de asistenţă maternală au primit acestă propunere, bogăţia de idei cu care au contribuit la realizarea ei, dau multe motive de speranţă.

Aşa încât sâmbătă, 28 noiembrie 2015, începând cu orele 14.00, va avea loc prima întâlnire a proiectului, prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Andrei, în incinta Centrului de Recreere şi Dezvoltare Personală „Golescu Grant, acolo unde ”cercetaşii” îi aşteaptă pe prieteni şi colegi cu traista plină de vechi obiceiuri româneşti.

Un număr total de 70 de copii de pe raza Sectorului 6 sunt incluşi în sistemul de asistenţă maternală, beneficiind de îngrijire şi afecţiune în cadrul unor familii substitutive. Reţeaua de asistenţi maternali profesionişti pune la dispoziţia copiilor lipsiţi de suportul părinţilor naturali un cămin care le asigură creşterea şi dezvoltarea de care au nevoie.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001