Îmbătrânirea activă în Sectorul 6

La cei 10 ani împliniți de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 în domeniul implicării sociale, vom continua seria articolelor despre dezvoltarea serviciilor și facilităților oferite comunității sectorului nostru.

”În comunitatea Sectorului 6 ne propunem să realizăm o societate incluzivă ce permite crearea unui mediu prietenos care oferă resursele de care este nevoie pentru ca îmbătrânirea activă să fie orientată către susținerea populației vârstnice.” – a declarat Rareș Mănescu, primarul Sectorului 6.

Vârstnicii reprezintă o resursă importantă, fiind capabili să contribuie semnificativ la dezvoltarea comunității prin participarea activă la viața socială, copiii fiind primii beneficiari direcți ai acestui proces.

Există o legătură puternică între implicarea civică și creșterea nivelului de fericire, de satisfacţie cu privire la viaţă, a stimei de sine, a sentimentului de control, a sănătăţii fizice, a riscului redus de depresie şi a longevităţii.

Asigurarea unui mediu sănătos, adecvat și benefic persoanelor în vârstă, care nu doar previne apariţia unor boli, ci și încurajează un stil de viaţă sănătos, este o măsură importantă pe care o promovează D.G.A.S.P.C. Sector 6 prin serviciile sociale dedicate acestei categorii foarte importante în condițiile în care peste 35% din populația sectorului este la vârsta pensiei.

Persoanele vârstnice cu domiciliul stabil în Sectorul 6, care au împlinit vârsta legală de pensionare, știu că încă din anul 2006 beneficiază de premiul de fidelitate oferit la împlinirea a 50 de ani de căsătorie, până astăzi fiind oferite peste 4500 de premii, cuplurilor la serbarea nunții de aur.

Capacitatea și dorința vârstnicilor de a participa la viața socială este strâns legată de valoarea pe care societatea o acordă acestei participări. În acest sens, pe raza Sectorului 6, există două cluburi ale seniorilor, urmând ca până la sfârșitul anului 2015 să funcționeze un număr de 6 cluburi în toate cartierele. Cluburile seniorilor care vin în sprijinul persoanelor de vârsta a treia și încurajază creşterea confortului psihic, prin implicarea în activităţi ce au caracter recreativ şi socio-cultural, precum şi prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni. În cadrul acestor cluburi, cei peste 1000 de pensionari care vin aici lunar, pot accesa la o gamă foarte variată de activități (multe dintre acestea fiind chiar propuneri ale lor, concretizate) printre care menționăm atelier de croitorie, foto, pictură, teatru, cursuri de IT, șah, precum și alte resurse de petrecere a timpului liber. Pe lângă aceste ateliere, seniorii au posibilitatea de a participa la excursii organizate în București sau în alte localități.

De asemenea, o noutate în acest an, proiectul ”La Teatrale cu matale!” i-a inclus și pe seniorii din comunitate, care au reușit să-și adjudece locul II în cadrul festivalului de teatru cu trupa ”Seniorii veseli”.

Pe raza Sectorului 6, există două centre rezidențiale moderne, cu o capacitate de 120 de locuri, ce pot prelua persoanele vârstnice din comunitate care nu mai au posibilitatea de a se gospodări singure. Acestea sunt: Centrul pentru persoane vârstnice “Sfântul Mucenic Fanurie” și Complexul de Servicii Sociale ”Floare Roșie”, ce asigură servicii de găzduire, recuperare medicală, consiliere și integrare socială.

Având în vedere faptul că seniorii internați în centre tind să se izoleze și să devină pasivi, în multe cazuri existând riscul apariției depresiei, specialiștii din cadrul D.G.A.S.P.C. Sector 6 au conceput un program personalizat, individual ce are ca scop reabilitarea şi reinserţia în societate a beneficiarilor de vârsta a treia.

Complexul de Servicii Sociale ”Floare Roșie” are în cadrul său şi o componentă de recuperare medicală: kinetoterapie, proceduri reumatice, electroterapie şi hidroterapie atât pentru bătrânii rezidenţi cât şi pentru persoanele vârstnice  cu probleme medicale din comunitate. Complexul este dotat cu spaţii de recreere de tip cluburi, sală de mese, toalete accesibilizate, cabinete medicale și de consiliere psihologică.

Prin parteneriatul încheiat în urmă cu opt ani între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 și Fundația VIER PFOTEN, foști câini maidanezi, selecționați și pregătiți de persoane competente, au intrarea liberă în incinta celor două centre rezidențiale, acolo unde interacționează săptămânal, în scop terapeutic, cu beneficiarii complexului. Programul ”Câini pentru oameni” nu a făcut decât să confirme ceea ce țările mai dezvoltate știau de ceva timp: terapia asistată de animale îi ajută pe pacienți să facă progrese importante.

Prin parteneriatele public-private ale D.G.A.S.P.C. Sector 6 cu diferiți actori sociali s-au realizat de-a lungul anilor numeroase proiecte destinate persoanelor vârstnice prin care mii de pensionari beneficiază de servicii adaptate în funcție de situație, la domiciliu sau în alte structuri. Programele sunt menite să susţină bătrânii cu venituri reduse sau cu probleme de sănătate, dependenţi de servicii sociale specializate, în scopul prevenirii instituţionalizării sau agravării situaţiei lor socio-medicale.

De o masă caldă pot beneficia persoanele vârstnice cu venituri foarte mici din Sectorul 6 și prin intermediul parteneriatelor derulate cu Asociaţia Centrul Creştin Bucureşti și cu Asociația Sfântul Arhidiacon Ștefan, care pe lângă hrană, oferă celor care au nevoie un program de reinserție socială și prestează servicii sociale gratuite în scopul prevenirii şi limitării unor situaţii de dificultate care pot genera marginalizarea sau excluderea socială.

Centrul Comunitar “Generații” al Fundației Principesa Margareta a României, o organizație nonguvernamentală cu care D.G.A.S.P.C. Sector 6 are un parteneriat de tradiție,  este primul centru intergenerațional din țară și functionează începând cu octombrie 2007. Aici este locul unde seniorii din comunitate interacționează și desfășoară diferite activități cu copiii, realizându-se astfel un schimb de idei și experiențe, fapt care contribuie la ameliorarea sentimentului de inutilitate ce vine odată cu înaintarea în vârstă, iar pe de altă parte acumularea de noi și valoroase cunoștințe la care cei mici nu pot avea acces în fiecare zi.

Persoanele vârstnice din comunitate au parte de suport și asistență la notariat sau consiliere în vederea încheierii unui act juridic.

Pe parcursul anului 2015 vom prezenta proiecte, povești de succes, precum și întâmplări inedite din viața oamenilor care fac parte din comunitatea Sectorului 6.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001