Conferinţa „Parteneriate pentru investiţii inteligente în Regiunea Bucureşti-Ilfov”

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti–Ilfov (ADRBI) a organizat în data de 09.10.2014, în parteneriat cu Biroul de la Bruxelles al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), conferinţa „Parteneriate pentru investiţii inteligente în Regiunea Bucureşti-Ilfov” la care au participat reprezentanţi ai unor instituţii cu sediul în Bruxelles şi experţi în politica regională.

Evenimentul a fost organizat sub egida celei de a XII-a ediţii a „Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor – OPEN DAYS 2014”, forum ce a reunit şi anul acesta în jur de 6000 de participanţi din Europa şi de pe alte continente.
Evenimentul a avut ca temă centrală parteneriatele între autorităţile publice locale, mediul privat, mediul academic şi non-guvernamental în vederea creşterii cantitative şi calitative a investiţiilor în regiunea Bucureşti-Ilfov. Prezentările au evidenţiat importanţa şi utilitatea programului REGIO pentru rezolvarea unor probleme din infrastructura de transport, sănătate, educaţie şi protecţie socială, creşterea siguranţei cetăţeanului în locurile publice, programul constituind doar unul dintre instrumentele de acest tip dedicate îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor.

Evenimentul ADRBI a reunit reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din regiunea Bucureşti-Ilfov, precum şi, pentru prima oară în cadrul acestui tip de evenimente, un reprezentant al mediului privat, beneficiar al fondurilor europene derulate prin Programul Operaţional Regional – REGIO. De asemenea, evenimentul a fost onorat de prezenţa domnului Anton Schrag, director adjunct al Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, Comisia Europeană, a doamnei Iris Urban din cadrul Unităţii 1 a Comitetului Regiunilor, a domnului Călin Chira, consilier în Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană şi a doamnei Ana-Claudia Ţapardel, membru al Parlamentului European.
Prezentările şi alocuţiunile participanţilor au fost fost constructive, fapt apreciat de auditoriu prin întrebările şi mulţumirile adresate,astfel:

  • Dna Liliana Mangeac, coordonatoare a Biroului de Reprezentare a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), gazdă a spaţiului de desfăşurare a evenimentului, şi-a exprimat disponibilitatea şi aprecierea pentru organizarea de către ADR Bucureşti-Ilfov a unui eveniment specializat pe această temă la Bruxelles.
  • Dl. Anton Schrag, director adjunct al Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO, Comisia Europeană,  a punctat importanţa perspectivei financiare 2007-2013, şi rolul activ pe care trebuie să îl joace în următorii doi ani potenţialii beneficiari pentru accesarea fondurilor alocate regiunilor sau prin celelalte instrumente financiare.
  • Dna Iris Urban, Unitatea E1, Comitetul Regiunilor a subliniat importanţa prezenţei regiunii de capitală a României la evenimente de tipul celor organizate în cadrul OPEN DAYS, ce au ca scop tocmai înţelegerea mai bună a funcţionării altor regiuni şi oraşe şi punerea în contact a reprezentanţilor acestora în vederea derulării unei colaborări viitoare, a schimbului de bune practici şi facilitare a investiţiilor reciproce. De asemenea, a prezentat Carta Guvernantei Multinivel in Europa si a invitat reprezentantii autoritatilor publice sa le transmita un feedback. Acesata se poate accesa la http://cor.europa.eu/ro/activities/governance/Pages/Charter-for-MultiLevel-Governance.aspx
  • Dl. Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea din judeţul Ilfov, a deschis secţiunea dedicată exemplelor concrete de proiecte derulate prin POR-REGIO, captivând audienţa prin prezentarea video a situaţiei de dinainte şi de după implementarea proiectelor finanţate. În acest oraş, au fost derulate patru proiecte, ce au vizat amenajarea peisagistică a două parcuri, extinderea sistemui de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraş, respectiv consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea Grupului Şcolar „Dumitru Dumitrescu” din oraş. Acesta din urmă are un impact economico-social strategic, reuşind să menţină tinerii localnici în oraş pentru a urma studiile liceale, în detrimentul migrării spre liceele din Municipiul Bucureşti.
  • Dna Angela Toderiţă, manager de proiect în cadrul Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, a amintit de cele 11 proiecte derulate de către primărie prin Programul Operaţional Regional. Cele mai multe dintre acestea, şapte, au fost realizate prin axa 1 a POR – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană
    Sub-domeniul: Centre urbane,
    însumând investiţii de peste 12 milioane de euro. Celelalte proiecte au vizat îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi pentru formare profesională, respectiv modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de turism, totalizând investiţii de aproape 28 de milioane de euro.
  • Dl. Andi Dan Dulămea, manager de proiect în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Sectorului 6, Municipiul Bucureşti, a prezentat derularea unui proiect ce a vizat un centru multifuncţional, răspunzând întrebărilor a oferit detalii  legate de greutăţile şi satisfacţiile închierii unui astfel de proiect.
  • Dna Cătălina Bobârnac, administrator al SC Medusa Hotel Internaţional SRL, a reprezentat dovada că mediul privat se poate bucura de sprijinul unei cofinanţări prin fondurile europene, captand audienta cu un material video prin care a prezentat rezultatatele investiţiei în activităţi de relaxare şi sportive, ce constituie totodată un aport în domeniul dezvolătării turismului.
  • Dna Claudia Ionescu, care a jucat şi rolul de moderator al evenimentului, a deschis secţiunea dedicată prezentării Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov, axându-se pe activităţile derulate de către ADRBI, şi implicit pe utilitatea Programului Operaţional Regional, şi pe necesitatea continuării acestei direcţii de finanţare a reducerii decalajelor economico-sociale care, chiar dacă pe ansamblul regiunii nu mai constituie o problemă generală, raportată la media UE, prezintă riscul creşterii unei discrepanţe în interiorul Regiunii, între Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov care îl încojoară.
  • Dna Simona Curpăn a evidentiat necesitatii unei comunicari extise prin intermediul retelelor, necesară asigurarii unei bune vizibilităţi a Programului Operaţional Regional, a transparenţei şi sporirii încrederii cetăţenilor în utilizarea fondurilor publice.
  • Dl. Liviu Râncioagă a încheiat seria prezentărilor, concentrându-se pe rolul parteneriatelor interne, dar mai ales internaţionale, pe care trebuie să se concentreze o regiune de capitală, lucru indispensabil pentru o recunoaştere internaţională, o îmbunătăţire a imaginii şi creştere a potenţialilor investitori în mediul de afaceri derulat în România, şi implicit în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Din cadrul discutiilor s-au mai evidentiat urmatoarele idei: necesitatea de a simplifica procedurile de achizitie a fondurilor europene, modificarea legislatiei privind achizitiile publice, importanta aplicarii parteneriatului public-privat in dezvoltarea regionala si cresterea capacitatii administrative a autoritatilor publice locale.

Prezentările susținute, precum şi fotografii de la eveniment sunt disponibile pe www.regioadrbi.ro, secţiunea Evenimente.

Persoană de contact: Claudia Ionescu, purtător de cuvânt
Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii – ADR BI
Tel: +40746 099 952, Email: claudia.ionescu@adrbi.ro; www.regioadrbi.ro

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001